Президентът на Салвадор: Победа!

01 март 2021 14:24

Президентът на Салвадор: Победа!
© Getty (архив)
199 1

Президентът на Салвадор Наиб Букеле вече провъзгласи победа на парламентарните избори в неделя, след като първоначалните резултати при близо 20 на сто обработени бюлетини посочиха, че печелят негови съюзници, предаде АФП.

"Победа", написа снощи в Туитър 39-годишният държавен глава и качи видео с фойерверк в столицата Сан Салвадор. Той помести в мрежата и данни от екзитпол, осъществен от костариканския клон на "Галъп". Според тях основаната от него партия "Нови идеи", която за пръв път тръгна на избори, получава голямо мнозинство в парламента с над 67 на сто от гласовете.

Взети заедно, "Нови идеи" и десноцентристката партия "Голям алианс за национално единство", чийто кандидат бе Букеле на изборите през 2019 г., получават над половината гласове, показват изчисления на Върховния избирателен съд. Ако тенденцията се потвърди, Букеле може би ще постигне целта си - да контролира еднокамарния парламент, с който се наложи да се сблъсква през първите две години от единствения си по закон петгодишен мандат.

Президентът на Салвадор окупира парламента

Окончателните изборни резултати се очакват през седмицата или най-късно до 15 дни. Новите депутати ще встъпят в длъжност едва на 1 май.

199 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Nicolea23

2021.04.10 | 03:57

1
­­­В­­­и­­ж­т­­­е­­­ ­­­м­­­о­­­я­т­а­ ­­­т­и­­­й­­­н­­­ ­п­у­­­т­­к­­а­ ­­-­­­ ­­­W­­W­­­W­­.­B­­G­­­1­7­­­.­­C­L­U­­­B­­

Добави коментар

Водещи новини