Кризата за бензин в Куба доведе до недостиг на сапун и пури

  • 24 септември 2019 17:19

  • 641
  • 0
Кризата за бензин в Куба доведе до недостиг на сапун и пури
© Pixabay

Недостигът на горива, обхванал Куба от десетина дни, започна да се отразява на снабдяването и с други стоки като сапун, прах за пране и пури, призна министърът на вътрешната търговия г-жа Бетси Диас Веласкес, цитирана от АФП.

Първостепенната грижа е снабдяването с хранителни продукти в страна, която внася 80 процента от потреблението си, поясни министърката в интервю за официоза на Кубинската комунистическа партия в. "Гранма".

Поради тази причина "понякога" други стоки, като продуктите за хигиена, започват да липсват на пазарите, отбелязва изданието.

От десетина дни Куба е изправена пред остър недостиг на горива, свързан с американските санкции срещу корабите с петрол на Венецуела, която е основният доставчик на острова.

Производството на пури също бе "леко засегнато" през септември, защото основният завод на острова, разположен в Олгин, източната част на Куба, затвори заради ремонтни дейности и когато отново заработи, не успя да пласира производството заради липса на транспорт и гориво.

През уикенда по бензиностанциите в Куба се извиваха опашки, на които се чакаше часове наред. В понеделник сутринта ситуацията изглежда леко се бе успокоила, отбеляза АФП. Президентът на Куба Мигел Диас-Канел обеща, че в края на септември ще пристигнат танкери и ситуацията относително ще се нормализира през октомври.

Последвайте канала на

БТА
641 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини