Президентката на Тайван започна обиколка в Карибския регион с транзитни спирки в САЩ

  • 11 юли 2019 12:17

  • 214
  • 1
Президентката на Тайван започна обиколка в Карибския регион с транзитни спирки в САЩ
© Gettyimages

Президентката на Тайван Цай Ингвен замина днес на посещение в четири страни в Карибския басейн със спирки в САЩ на отиване и на връщане, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.
Обиколката й предизвика раздразнение у комунистически Китай, който смята самоуправляващия се и демократичен Тайван за своя отлъчила се провинция.


По време на 12-дневното си пътуване Цай ще посети с делегацията си Хаити, Сейнт Кристофър и Невис, Сейнт Винсънт и Гренадин и Сейнт Лусия. Тези миниатюрни островни държави в Карибско море са сред малкото, които признават Тайван вместо Китай.
В изявление преди да потегли тайванската президентка каза, че ценностите на демокрацията се нуждаят от защита, като не пропусна да предупреди островите, че са изправени пред заплахи от "задморски сили" - завоалиран намек за Китай.

Пекин призова Вашингтон да не позволи на Цай транзитни спирки в САЩ. Тя обаче ще остане общо 4 нощи на американска територия - две в Ню Йорк на отиване и две в Денвър на връщане. Това е необичайно дълго пребиваване за тайванската президентка в САЩ, тъй като досега при други транзитни пътувания тя е оставала в страната само по една нощ.

Държавният департамент заяви, че няма промяна в американската политика, признаваща "само един Китай".

САЩ признават само Пекин, а не Тайпе, но продължават да оказват военна и друга помощ на Тайван.

Последвайте канала на

Novini.bg
214 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
please translate

2019.07.11 | 17:20

1

каква е тази дума - президентката???

Добави коментар

Водещи новини