Бразилският президент оттегли указ, либерализиращ контрола над огнестрелните оръжия

  • 26 юни 2019 06:09

  • 248
  • 0
Бразилският президент оттегли указ, либерализиращ контрола над огнестрелните оръжия
© Getty Images/Guliver (архив)

Бразилският президент Жаир Болсонаро обърна на 180 градуса политиката си на отслабване на контрола върху огнестрелните оръжия, след като депутатите в Сената сложиха спирачка върху едно от ключовите обещания в предизборната му кампания, предадоха ДПА и Ройтерс.

През май Болсонаро подписа указ, с който се намаляват ограниченията върху внос и носене на огнестрелни оръжия и върху покупката на муниции за тях. Указът трябваше да получи одобрение в Конгреса, за да стане закон. Миналата седмица обаче Сенатът го отхвърли и Болсонаро обяви вчера, че го оттегля и ще преосмисли своята стратегия по въпроса.

Бившият капитан от армията се зарече миналата година да се справи с престъпността и да облекчи достъпа до оръжия, прекратявайки следван от десетилетия курс на контрол върху пушки и пистолети. Бразилия е една от страните с най-много насилие в света. Само през миналата година там бяха убити над 51 000 души.

Сенатът реши вчера, че притежаването на огнестрелни оръжия трябва да се регламентира със закон, а не с указ, и гласува за отхвърлянето на президентския указ. Трябваше да последва гласуване по въпроса и в долната камара на парламента, където се очакваше същия резултат, при което указът на президента щеше да бъде безвъзвратно погребан.

Затова Болсонаро реши да изпревари събитията и вместо бламирания указ изпрати в Конгреса три законопроекта, третиращи същия въпрос. От новите текстове са премахнати положенията, предизвикали най-много спорове, с цел да се гарантира приемането им от депутатите.

Точното им съдържание предстои да се разкрие и разясни, но според председателя на Сената Дави Алколумбре, който писа в Туитър, целта им е главно да се облекчи притежанието на оръжия в селските райони, най вече от собствениците на земя.

Последвайте канала на

БТА
248 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини