Край на политическата криза в Никарагуа

  • 06 март 2019 08:51

  • 417
  • 0
Край на  политическата криза в Никарагуа
© Getty (архив)

Правителството на Нигарагуа и опозицията обявиха днес, че са постигнали споразумение по пътна карта за преговори, целящи излизане от тежката политическа криза, разтърсваща страната от близо година, съобщи АФП.

"Пътната карта е одобрена", обяви апостолическият нунций (посланикът на Ватикана) Валдемар Станислав Сомертаг, който ще играе роля на свидетел и международен придружител, според споразумението, постигнато след пет дни преговори. Той прочете съвместна декларация от 16 пункта, одобрена от правителството на Даниел Ортега и опозиционния Граждански съюз за справедливост и демокрация.

Преговорите ще протичат в присъствието на представители на католическата и на протестантската църква, които за разлика от усилията за диалог миналата година, няма да бъдат посредници.

Представителите на правителството и на опозицията ще заседават от понеделник до петък и имат за цел да приключат преговорите до 28 март. Тази крайна дата може обаче да бъде отложена с консенсус между двете делегации, съставени от по шестима членове.

Кризата в латиноамериканската държава избухна на 18 април с масови протести срещу проект за реформа на социалната сигурност, които прераснаха в искане за оставката на Ортега и съпругата му - вицепрезидентката Росарио Мурильо. При потушаването на протестите бяха убити над 325 души, а над 770 бяха арестувани.

Последвайте канала на

БТА
417 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини