Мексико и Уругвай: Правителството и опозицията във Венецуела трябва да се споразумеят

  • 07 февруари 2019 07:44

  • 270
  • 0
Мексико и Уругвай: Правителството и опозицията във Венецуела трябва да се споразумеят
© gettyimages

Уругвай и Мексико предложиха вчера създаването на мефанизъм за диалог без предварителни условия, за да се улесни уреждането на политическата криза във Венецуела чрез преговори.

Уругвай и Мексико са сред малкото латиноамерикански страни, непризнали венецуелския опозиционен лидер и председател на парламента Хуан Гуайдо за временен президент след самопровъзгласяването му на 23 януари. Министърът на външните работи на Уругвай Родолфо Нин Новоа и мексиканският му колега Марсело Ебрард представиха по време на пресконференция в уругвайската столица "Механизмът от Монтевидео", който предвижда няколко етапа и посредничество на признати от международната общност личности.

"Ако настояваме за избори в такъв момент, ние налагаме условия, които правят диалога труден. Правителството и опозицията във Венецуела трябва да се споразумеят", заяви Нин Новоа, четейки обща декларация на двете правителства. Съвместното предложение ще бъде представено днес в Монтевидео пред участниците в първото заседание на Международната контактна група, включваща Европейския съюз, седем европейски страни и четири държави от Латинска Америка, включително Уругвай.

Мексико, чийто външен министър ще участва в днешната среща, не се присъедини към контактната група, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

БТА
270 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини