Председателят на Европарламента Таяни призова за оттеглянето на Мадуро

  • 24 януари 2019 21:11

  • 625
  • 0
Председателят на Европарламента Таяни призова за оттеглянето на Мадуро
© Getty Images/Guliver

Британският външен министър Джереми Хънт заяви, че Николас Мадуро не е легитимният лидер на Венецуела, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Много сме обезпокоени от ситуацията във Венецуела, но е очевидно, че Николас Мадуро не е легитимният лидер на Венецуела", се казва в изявление на Хънт.

Той смята, че изборите от 20 май 2018 г., на които Мадуро беше преизбран, са били "дълбоко манипулирани". Без да признава официално Хуан Гуайдо за официален лидер на Венецуела, Хънт изразява мнение, че той е подходящият човек, който може да помогне на страната да напредне.

Председателят на Европейския парламент Антонио ТаяниАнтонио Таяни Антонио Таяни – италиански политик, от януари 2017 г. председател на Европейския парламент поиска оттеглянето на Мадуро. "Пред всеобщото недоволство Мадуро трябва да се оттегли сега", се казва в изявление на Таяни. "Ясно е, че на венецуелския народ му е писнало от незаконния режим на Мадуро, който не спечели президентския пост чрез свободни и честни избори и който се вкопчва във властта, като праща в затвора опозицията", се допълва в текста.

Таяни казва, че е говорил по телефона с Гуайдо и, че е изразил пред него "подкрепата на ЕП за него". ЕП ще разгледа ситуацията във Венецуела на пленарната си сесия идната седмица в Брюксел и ще приеме резолюция по въпроса, каза Таяни.

Италианският премиер Джузепе Конте изрази безпокойство от риска от ескалацията и насилие във Венецуела. "Следя отблизо ситуацията във Венецуела и изразявам силно безпокойство за риск от ескалация и от насилие", казва Конте.

Той изразява надежда, че във Венецуела ще протече демократичен процес, който ще спазва свободата на словото и народната воля. Същевременно кризата във Венецуела стана нов повод за полемика между Италия и Франция. Заместник- външният министър на Италия от Движение Пет звезди Манило Ди Стефано днес разкритикува френския президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на, че къса с линията на ЕС и се "меси" в делата на Венецуела, като признава Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела.

"Принципът за ненамеса е свещен", заяви Ди Стефано. "Каквато и да е нашата визия за нещата, за Мадуро, за чавизма и за политическите отношения в Южна Америка, всякаква промяна във Венецуела трябва да става в политически, демократичен и ненасилствен контекст", отбелязва Ди Стефано и казва, че Макрон "игнорира тези очевидни неща" и "заема позиция, която е в противоречие с тази на ЕС, призовал за политически процес, а не за признаване на самопровъзгласил се президент".

Властите на Салвадор пък изразиха подкрепа за президента Мадуро, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на салвадорската президентска администрация.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
625 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини