Хуан Гуайдо започна кампания за признаването му за легитимен президент на Венецуела

  • 24 януари 2019 19:18

  • 657
  • 5
Хуан Гуайдо започна кампания за признаването му за легитимен президент на Венецуела
© pixabay

Лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо поде кампания за дипломатическото му признаване за легитимен президент на страната. Николас Мадуро обаче все още има подкрепата на военните, предаде БНР.

35-годишният Хуан Гуайдо призова снощи за нови избори и възстановяване на демокрацията. Той отправи призив и към военните да отхвърлят, по думите му, "диктатурата на Мадуро".

До момента САЩ, Бразилия, Канада и почти всички латиноамерикански страни, без Мексико, Боливия и Куба, признаха опозиционния лидер за нов държавен глава.

"Надяваме се, че Николас Мадуро ще подкрепи мирен преход във властта, ще приеме волята на народа за развитие на страната си, водени от новия си президент Хуан Гуайдо", бяха думите на американския вицепрезидент Майк Спенс. А американският първи дипломат Майк Помпео заяви готовност за осигуряване на повече от 20 милиона долара хуманитарна помощ на Венецуела и поиска среща на външните министри на страните от Южна Америка.

Китай и Русия призоваха САЩ да не предприемат военна намеса в борбата за власт във Венецуела, защото това би имало катастрофални последици. Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров обвини САЩ, че се опитват да узурпират властта в южноамериканската страна. "Това, което се случва, е поредната груба намеса във вътрешните работи на суверенна държава. Както знаете, имаше не един опит за отстраняване на Николас Мадуро от вот, включително и чрез физическото му ликвидиране".

Русия и Китай са основните кредитори на Венецуела, като Москва оказва военна помощ и подпомага развитието на петролната индустрия в латиноамериканската страна, като също така доставя и пшеница. След тридневно посещение в Москва през декември Мадуро обяви, че с двете страни са сключени инвестиционни сделки за шест милиарда долара.

В телефонен разговор днес Мадуро и руският му колега Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 са потвърдили желанието си за продължаване на сътрудничеството между двете страни в различни сфери. Путин също така е изразил подкрепа за законовата власт в страната. Подкрепа за Мадуро декларира и Турция. Президентът Ерджеп Ердоган определи действията на Тръмп спрямо Венецуела като шокиращи. Според него демократите трябва да уважават изборните резултати. Ердоган беше категоричен, че е невъзможно Турция да одобри случващото се в момента в латиноамериканската страна.

ЕС се обяви за демокрация във Венецуела и призова за мирно предаване на властта. Великобритания изрази подкрепа за Гуайдо. Британският външен министър Джереми Хън заяви, че Великобритания не счита Мадуро за легитимен лидер на Венецуела. Испания призова Евросъюза за предприемане на съвместен подход към Венецуелската криза.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
657 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
малката истина...

2019.01.25 | 08:32

5

Да си го напишат ,както е ,НОВИЯТ ПРЕЗИДЕНТ избран От ЦРУ !! Какво ни заблуждават,и щом Англия , Канада го признава......да ясно ни е.

V

2019.01.24 | 21:00

2

ТОЯ МАДУРО СЪЩИЯ КАТО НАЩА ТИКВА .ИСКА ДОЖИВОТНА ВЛАСТ .Ади и двамата вече да си ходят .

2019.01.25 | 01:49

4

de da беше същият. Той е точната противополжност на нашият ду-пе-лизез храбър.

2019.01.25 | 01:37

3

не им вярвам. Щом Венецуалците са изгонили американските нефтени концерни и си проддават сами нефта значи демокрацията е потъпкана. Знаем тази работа

РФ

2019.01.24 | 20:23

1

Поредния хамерикански преврат в чужда държава.

Добави коментар

Водещи новини