Парагвай къса дипломатически отношения с Венецуела

  • 10 януари 2019 19:52

  • 953
  • 3
Парагвай къса дипломатически отношения с Венецуела
© pixabay

Президентът на Парагвай Марио Абдо обяви, че дипломатическите отношения между Асунсион и Каракас ще бъдат прекратени незабавно, съобщават световните информационни агенции, цитирани от БТА.

Отношенията между Венецуела и много от нейните съседи в Латинска Америка се влошиха наскоро на фона на нарастващия натиск от страна на САЩ срещу венецуелското правителство.

Абдо направи драматичното съобщение в обръщение по телевизията и в "Туитър", мигове след полагането на клетва от страна на президента на Венецуела Николас Мадуро, който започна втория си 6-годишен мандат, след като постигна победа на президентските избори миналия май."Правителството на Република Парагвай, в изпълнение на конституционните си правомощия и националния суверенитет, реши да прекъсне дипломатическите отношения с Боливарската република Венецуела, да затвори посолството ни там и незабавно да отзове парагвайския дипломатически персонал, акредитиран в тази страна", посочи Абдо.

По-рано Хуго Сагуйер Кабалеро, който е заместник-министър на външните работи на Парагвай, заяви, че Асунсион няма да признае новото правителство на Мадуро заедно с другите членове на групата Лима, която е група от държави, сформирана през 2017 г. и състояща се от Аржентина, Бразилия, Канада, Колумбия, Коста Рика, Чили, Гвиана, Гватемала, Хондурас, Мексико, Панама, Парагвай и Перу, чиято официална цел е разрешаването на кризата във Венецуела и противопоставянето на "нарушенията на правата на човека" в страната.

Мадуро издаде 48-часов ултиматум на групата Лима, настоявайки страните да прекратят интервенционната си политика, обещавайки да предприеме "сериозни и проактивни мерки" за защитата на суверенитета на Венецуела.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео осъди церемонията по встъпването в длъжност на Мадуро, наричайки я "незаконна узурпация на властта след несвободните и нечестни избори, наложени на венецуелския народ на 20 май 2018 г."

Последвайте канала на

Мая Йорданова
953 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Българин

2019.01.10 | 22:29

3

До 12
Ти си изгорял по рождение или по принуда а това е в следствие от узурпацията(наречена от такива идиоти като теб демокрация) от х, американските кравари които съсипаха не една държава, а сега и нашата.За,, онези времена " можеш само да бълнуваш, а до колкото до мързела, фоносничестяото и подмазвачеството сега сте ненадминати, и то си личи по шуробаджанащината която цари в България .Гъзолизци на краварите като теб доведоха народа ни до просешка тояга. Цървул.

Ан справедливостта

2019.01.10 | 20:26

1

Скоро САЩ ще спретне цветна революция и във Венецуела. Горките ите изгоряха като всички нас. Добре ,че на световния стражар и агресор №1 му изтича времето.

12

2019.01.10 | 21:15

2

Ти си изгорял по рождение. Нас не ни мисли. След като се отървахме от руските цървули сме си добре. Само такива нещастници, които ги мързи, са зле и тъгуват за "онези" времена в които мързела, доносничеството и подмазвачеството водеха до просперитет за такива индивиди.

Добави коментар

Водещи новини