Ляв кандидат за президент води с голяма преднина преди изборите в Мексико

  • 28 юни 2018 07:36

  • 676
  • 0
Ляв кандидат за президент води с голяма преднина преди изборите в Мексико
© Pixabay

Кандидатът за президент на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор има преднина от над 20 пункта и разполага с над 50 процента подкрепа преди изборите в неделя, показват три окончателни проучвания, цитирани от Ройтерс.
Според публикуваните вчера допитвания на вестниците "Реформа" и "Финансиеро" и на социологическата агенция "Параметрия" бившият кмет на мексиканската столица има подкрепа между 51 и 54 процента сред избирателите, които са решили за кого да гласуват.


След като претърпя неуспех в две предишни надпревари за президентския пост, Лопес Обрадор печели популярност успоредно със засилващия се гняв на мексиканците от неспособността на традиционните партии да се справят с рекордното насилие и корупцията.
Основателят на "Параметрия" Франсиско Абундис каза, че сегашната надпревара е необичайна, защото за разлика от предишните три изборни битки, разликата между водещия кандидат и неговите подгласници не се смалява с наближаването на гласуването.

"Това не е лесно да се обясни", заяви Абундис. "Той (Лопес Обрадор) се оказа правилният кандидат за тези времена, кандидат, смятан за антисистемен", каза Абундис.
Битката за второто място е доста оспорвана. Две от анкетите поставят Рикардо Аная от ляво-дясната коалиция "За Мексико начело" на второ място. Проучването на "Финансиеро" обаче поставя малко пред него кандидата на управляващата партия Хосе Антонио Меаде.

Делът на хората, които не са решили за кого да гласуват, е между 15 и 29 процента според допитванията.

Изборите в неделя ще бъдат най-големите в историята на Мексико. Освен за президент те ще бъдат за двете камари на парламента, губернатори и местни законодателни събрания.
Според проучването на "Параметрия" Движението за национална регенерация (ДНР) на Лопес Обрадор има подкрепа от 41 процента за долната камара на парламента, като се изключат избирателите, които не са решили за кого да гласуват.
Анкетата показва, че ДНР води с подкрепа от 38 процента за горната камара, а на второ място е Партията на националното действие (ПНД) на Аная.

Полицията в мексиканската столица иззе около 1 милион долара в мексиканска валута от двама мъже, които, както се твърди, транспортирали парите към централата на управляващата Институционно-революционна партия (ИРП) дни преди изборите, посочва Асошиейтед прес.

Градските власти заявиха, че парите били иззети вчера след подаден в полицията анонимен сигнал за подозрително движещ се автомобил. Органите на реда намерили в колата 20 милиона песос, а мъжете не могли да обяснят техния произход.
Уебсайтът "Анимал политико" показа снимка на товарителница, за която се предполага, че е за парите, и на която като адрес за доставка била посочена централата на ИРП.
Партията отрече да има нещо общо и призова за щателно разследване.
Вчера спонсорирана от ООН група от изборни наблюдатели предупреди за широко разпространено купуване на гласове.

Последвайте канала на

Нора Виткова
676 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини