Бразилският главен прокурор поиска ареста на водещи политици

  • 08 юни 2016 18:51

  • 1780
  • 1
Бразилският главен прокурор поиска ареста на водещи политици
© Getty Images/Guliver

Бразилският главен прокурор Родриго Жано поиска върховния съд да арестува важни политически съюзници на и. д. президента Мишел Темер по обвинение във възпрепятстване на разследване за корупция на държавната петролна компания "Петробраз", предаде Асошиейтед прес.

Бразилската телевизия "Глобо" съобщи, че Жано иска ареста на бившия президент Жозе Сарней, бившия председател на долната камара на парламента Едуардо Куня, председателят на Сената Ренан Калейрос и бившия министър на планирането Ромеро Жука, който сега е сенатор.

И четиримата политици са от Бразилското демократично движение на изпълняващия длъжността президент Мишел Темер и изиграха важна роля във временното отстраняване от длъжност на президентката Дилма РусефДилма Русеф Дилма Вана Русеф е бразилски икономист, политик, 36-ят поред президент и първата жена-президент на в началото на май.

Решението дали да бъдат арестувани ще бъде взето от съдия Теори Заваски от Върховния федерален съд. В Бразилия само Върховният съд може да арестува и съди лица, заемащи изборни длъжности.

Както Жано, така и пресслужбата на върховния съд отказаха да коментират появилата се в медиите информация, отбелязва АП, цитирана от БТА.

Случаят се основава на звукозаписи, в които се смята, че политици обсъждат закони, които да ограничат ефекта на текущото разследване за "Петробраз". Много от колегите им от целия политически спектър се оказаха въвлечени в разследването.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1780 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ФАКТ

2016.08.05 | 21:24

1
А НАШИЯТ ГЛАВЕН ПРОКУРОР ПАЗИ ПОЛИТИЦИТЕ ДА НЕ ВЛИЗАТ В ЗАТВОРА СРЕЩУ МНОГО ПАЧКИ !!!

Добави коментар

Водещи новини