Чехите избират местна власт и Сенат

  • 12 октомври 2012 17:01

  • 596
  • 0
Чехите избират местна власт и Сенат
©

В Чехия днес започнаха избори за местни органи на властта и първи тур на изборите за Сенат (горната камара на парламента), съобщи ИТАР-ТАСС.

Изборните бюра в 13-те области и град Прага бяха отворени в 14 часа местно време (15 ч. българско). Чехите ще гласуват днес и утре за 675 представители в местните органи на управление и за 27 сенатори. Горната камара се състои от 81 сенатори. Една трета от състава се обновява на всеки две години. Всяка от 14-те области в Чехия съответства на избирателен окръг. Ако на първия тур от изборите за Сенат нито един кандидат не събере над 50 процента от гласовете, след седмица се произвежда втори тур, който се печели от кандидата, събрал повече гласове.

Очаква се борбата да се води основно между двете съперничещи си политически формации: десноцентристката Гражданска демократическа партия (ГДП), влизаща в състава на управляващата коалиция, и опозиционната Чешка социалдемократическа партия (ЧСДП). На предишните местни избори през 2008 г. ЧСДП постигна убедителна победа, спечелвайки 280 депутатски мандата, докато ГДП получи едва 180.

Анализаторите прогнозират, че за ГДП и сега ще е трудно да се представи добре, тъй като напоследък репутацията на управляващата партия пострада от няколко скандала за корупция, с които бяха свързани имената на министри от партията.
 

Последвайте канала на

БТА
596 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини