Чехия пред правителствена криза

  • 04 октомври 2012 11:11

  • 467
  • 0
Чехия пред правителствена криза
©

Чешкият министър на труда и социалните грижи Яромир Драбек обяви, че ще подаде оставка в края на октомври заради подозрения за корупция, които тегнат над двама негови сътрудници, предаде АФП.

В понеделник полицията арестува заместник-министъра на Драбек - Владимир Шишка, и началника на отдела по информатика Милан Хойер, заподозрени в корупция, свързана с търг. Ако вината им бъде доказана, те може да получат до 6 години затвор. "Готов съм да поема политическа отговорност", заяви министърът на пресконференция на дясната си партия ТОП09. Той добави, че не разполага с информация за естеството на престъпленията, приписвани на сътрудниците му, но решението на правораздавателните органи за него е достатъчна причина да подаде оставка.

Драбек е вторият министър, който подава оставка от десноцентристкото правителство на Петър Нечас от идването му на власт през юли 2010 г. Новината за оставката на министъра дойде десетина дни преди сенаторските и регионалните избори в Чехия, които са важен тест за правителството на Нечас, привърженик на мерки за икономии.

В близко бъдеще кабинета го чака още едно изпитание - вот на доверие в парламента. В началото на септември долната камара блокира исканите от правителството данъчни реформи, в това число увеличаване на ДДС. Правителството на Нечас разчита на 100 гласа в 200-местния парламент.

Последвайте канала на

БТА
467 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини