Британската полиция се готви за антимюсюлмански безредици и контрапротести

  • 07 август 2024 13:20

  • 690
  • 2
Британската полиция се готви за антимюсюлмански безредици и контрапротести
© Getty Images

Британската полиция днес се подготвя за нови антимюсюлмански безредици, тъй като крайнодесни групи обещаха да атакуват центрове за предоставяне на убежище и представляващи мигранти адвокатски кантори в цялата страна, което накара антифашисти да планират контрадемонстрации, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че Великобритания е обхваната от ескалираща вълна на насилие, която избухна в началото на миналата седмица, когато три млади момичета бяха убити при нападение с нож в северозападна Англия, което предизвика вълна от фалшиви съобщения в интернет, които погрешно идентифицираха заподозрения като ислямски мигрант.

Премиерът Киър Стармър, бивш главен прокурор, който е изправен пред първата си криза след спечелването на изборите на 4 юли, предупреди размирниците, че ще бъдат изправени пред дълги присъди затвор в опит да потуши най-тежкия изблик на насилие във Великобритания от 13 години.

"Нашето първо задължение е да гарантираме сигурността на нашите общности", заяви той. "Те ще бъдат обезопасени. Правим всичко възможно, за да гарантираме, че там, където е необходима полицейска реакция, тя ще бъде на място и там, където е необходима подкрепа за определени места, тя ще е на място", добави Стармър.

В някои градове групи от по няколкостотин размирници влязоха в сблъсъци с полицията и разбиха прозорците на хотели, в които са настанени търсещи убежище от Африка и Близкия изток, като скандираха "изведете ги" и "спрете лодките", визирайки мигрантите, пристигащи във Великобритания с малки лодки.

Те също така хвърляха камъни по джамии, ужасявайки местните общности, включително етническите малцинства, които се чувстват обект на насилието, посочва Ройтерс.

Заради размириците: Британското правителство мобилизира полицаи и освобождава места в затворите

Публикации в интернет гласят, че имиграционните центрове и адвокатските кантори, които помагат на мигрантите, ще бъдат атакувани днес, като в една от публикациите се казва: "Сряда вечер, момчета. Те няма да спрат да идват, докато не им кажете".

В отговор на това антирасистки и антифашистки групи организираха контрадемонстрации в градове в цялата страна.

"Расистки боклуци се опитват да атакуват кантора на адвокат по имиграционните въпроси. Няма да позволим това да се случи – покривайте лицата си и носете маски за лице", гласи публикация относно планиран протест в крайбрежния град Брайтън в южната част на страната.

Правителството създаде така наречена "постоянна армия" от 6000 специализирани полицейски служители, които да реагират на евентуални прояви на насилие и заяви, че те ще разполагат с достатъчно голямо присъствие, за да се справят с всякакви безредици.

Стармър обеща, че всеки, който бъде заловен докато участва в размирици, плячкосва магазини или пали коли ще си получи заслуженото. По думите му са били арестувани над 400 души, на 100 са били повдигнати обвинения и той очаква скоро да започне произнасянето на присъди, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
690 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
бийте

2024.08.07 | 13:41

1
бийте белите гяури мамицата им
Бок лук си и типичен Идиот!

2024.08.07 | 14:00

2
Иди в психиатрията!

Добави коментар

Водещи новини