Консерваторите във Великобритания губят още подкрепа преди изборите заради скандалa с политически залози

  • 26 юни 2024 17:05

  • 509
  • 0
Консерваторите във Великобритания губят още подкрепа преди изборите заради скандалa с политически залози
© Getty Images

Ново проучване на общественото мнение показа, че Консервативната партия на британския премиер Риши СунакРиши СунакРиши Сунак – британски икономист и политик. Риши Сунак е роден на 12 май 1980 г. в Саутхемпшир, губи още подкрепа, след като започна разследване срещу петима членове на формацията, сред които и двама кандидати в предстоящите парламентарни избори, за залози за времето на провеждане на предсрочни избори, предаде Ройтерс.

Скандалът подкопава усилията на консерваторите да скъсят дистанцията с опозиционната Лейбъристка партия осем дни преди гласуването.

Подкрепата за Консервативната партия е паднала с още два процентни пункта до 18% в резултат на увеличаващия се брой членове на формацията, срещу които се води разследване, показва публикуваното днес проучване на агенция „Сървейшън“. Лейбъристката партия получава 41%.

Откакто се появиха обвиненията за залаганията, поведението на правителството се превърна във втория по важност въпрос за избирателите след кризата с разходите за живот, сочи проучването.

Късно снощи скандалът със залозите се засили още повече, след като министър от кабинета призна, че е направил три залога за датата на изборите, но не е разследван от регулатора на хазарта. Кандидат на лейбъристите също призна, че е направил залог.

Още един служител от партията на британския премиер Сунак е разследван за изборни залози

Вчера и консерваторите, и лейбъристите оттеглиха подкрепата си за кандидатите, срещу които се води разследване. Сунак беше подложен на няколкодневни критики за това, че първоначално не е оттеглил временно кандидатите, разследвани от регулатора.

Макар че премиерът каза, че е "изключително ядосан" от скандала, преди това той се въздържа да оттегли подкрепата си от тях, за да могат разследванията да приключат, преди да бъдат предприети каквито и да било действия.

Днес министърът на труда и пенсиите Мел Страйд добави, че в скандала може да са замесени още кандидати и че трябва да се проведе дебат за политическите залози.

За целите на проучването агенция „Сървейшън“ между 21 и 25 юни анкетира по телефона 1022 пълнолетни британци, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
509 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини