Вицепрезидентът Йотова откри 17-ия фестивал за българско кино в Рим

  • 22 юни 2024 11:28

  • 384
  • 1
Вицепрезидентът Йотова откри 17-ия фестивал за българско кино в Рим
© Президентство

Вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , откри в Рим 17-ото издание на „Празник на българското кино в Рим“.

Събитието е важна част от културния календар на италианската столица, очаква се с нетърпение както от българите в Рим, така и от италианската публика, и дава среща на представители на артистичния свят.

Фестивалът, който продължава до 23 юни, се организира от Българския културен институт в Рим с подкрепата на българското посолство, както и на Министерството на културата и Националния филмов център, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

„Човек съществува единствено в това, което прави. Тези думи на великия Федерико Фелини показват природата на твореца – да предизвика, да се бунтува, с талант и майсторство да предава на другите всичко, което носи творческата му душа“, обърна се вицепрезидентът към присъстващите.

Тя специално благодари на създателката на филмовия фестивал Жана Яковлева за енергията и амбицията да показва българския талант и да дава кураж и самочувствие на българските творци.

„След години на затишие българското кино преживява своя Ренесанс, става все по-интересно и завладяващо“, изтъкна Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,. Тя обрисува многоцветната палитра от представяните филми, които засягат специфични български проблеми, но поставят и големи човешки теми.

Илияна Йотова ще открие 17-ото издание на фестивала „Празник на българското кино в Рим“

„От грозното и смешното до красивото и сериозното, от вечните човешки ценности като любов и доброта, през конфликти и омраза до вечния стремеж за щастие и ценността на живота“, посочи вицепрезидентът. „Най-важното – да искаш да познаваш необятната човешка душа и този, който е до теб, да искаш да го разбираш и заедно да вървите напред“,  подчерта Йотова.

Програмата на „Празника на българското кино в Рим“ включва: „Диада“, реж. Яна Титова; „Уроците на Блага“, реж. Стефан Командарев; „Майка“, реж. Зорница София; документалната поредица с реж. Георги Тошев „НепознатиТЕ“ – „Христо завинаги“ и „Чапа срещу Фелини“; „Ваймар експрес“, реж. Милена Фучеджиева.

По-рано вицепрезидентът посети Българския културен институт в Рим, който се намира в къщата на големия оперен бас Борис Христов. Жана Яковлева – дългогодишен директор на института и понастоящем част от екипа на института, подкрепи идеята на Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , за създаването на Български национален културен институт по примера на Гьоте институт, Сервантес и т.н. Нашата страна е единствената в Европейския съюз, която няма такава институция.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
384 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.22 | 14:32

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини