Британците масово обвиняват Брекзит за недостига на лекарства

  • 17 юни 2024 07:44

  • 527
  • 1
Британците масово обвиняват Брекзит за недостига на лекарства
© Novini.bg/ Canva

Почти половината от пълнолетните в Обединеното кралство имат проблеми с получаването на лекарства, които са им били предписани и повече от тях обвиняват най-вече Брекзит за това, показва ново проучване.

49% процента от анкетираните от агенция Opinium за Британската асоциация на производителите на генерични лекарства са казали, че са имали проблеми с предписаните им лекарства през последните две години - период, през който проблемите с доставките на лекарства се увеличиха рязко. Недостигът на лекарства е толкова сериозен, че всеки 12-ти британец не е успял да намери необходимото лекарство, въпреки всички положение усилия. На въпрос защо недостигът е толкова често срещан, повече посочват проблеми, свързани с напускането на ЕС от Обединеното кралство.

Недостигът на лекарства в Англия е на критично ниво

На по-заден план остават инфлацията или глобалните конфликти и нестабилност. "Недостигът е дълбоко тревожен за физическото здраве на пациентите, наред със стреса от незнанието дали основното лекарство ще бъде налично", заяви Марк Самюелс, главен изпълнителен директор на асоциацията, която представлява фирми, които произвеждат генерични или непатентовани лекарства, които представляват 80% от всички лекарства, използвани от националното здравеопазване в Обединеното кралство, предаде БНР.

Пояснявайки защо Брекзит е проблем, Самюелс отбеляза, че лекарствата, произведени на Острова, не могат да бъдат изнесени в Европа, но тези, произведени на континента, могат да бъдат внасяни, а това дава нулев стимул за увеличаване на производствения капацитет в Обединеното кралство, което е възможност, която може да помогне при недостиг.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
527 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.17 | 08:00

1
кой както гласува

Добави коментар

Водещи новини