Недостигът на лекарства в Англия е на критично ниво

  • 09 май 2024 11:27

  • 336
  • 0
Недостигът на лекарства в Англия е на критично ниво
© Novini.bg/ Canva

Недостигът на лекарства в Англия е на такова критично ниво, че пациентите са изложени на пряк риск за тяхното здраве и дори смърт, алармира "Гардиън", позовавайки се на фармацевти.

Ситуацията е толкова сериозна, че фармацевтите все по-често трябва да казват на пациентите, че само част от рецептата им може да бъде изпълнена и да ги помолят да се върнат за останалата част по-късно, след като фармацевтът осигури остатъка.

Младшите лекари в Англия започват шестдневна стачка

Стотици различни лекарства са станали трудни или невъзможни за набавяне, според Community Pharmacy England (CPE) – организация, която обединява държавните аптеки в Англия. Днес тя публикува доклад, в който се казва, че "предизвикателствата с доставките на лекарства, пред които са изправени обществените аптеки и техните пациенти, надхвърлят критичната точка".

Джанет Морисън, главен изпълнителен директор на организацията, посочва пред "Гардиън", че "за някои пациенти липсата на достъп до лекарствата, от които се нуждаят, може да доведе до много сериозни последствия, дори да се наложи да посетят спешна помощ".

Недостигът на лекарства води до забавяне на възможността пациентите да получат своевременен достъп до някои критични или потенциално животоспасяващи лекарства, предаде БНР.

През последните месеци се отчита остър недостиг на ключови лекарства за лечение на диабет тип 2 и епилепсия.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
336 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини