Богдан Кирилов: Мястото на лекарствата е в аптеките

  • 21 юни 2024 20:49

  • 1303
  • 3
Богдан Кирилов: Мястото на лекарствата е в аптеките
© Bulphoto (архив)

„Информацията от Световната здравна организация (СЗО) за фалшиви медикаменти касае лекарствени продукти, които не се разпространяват в Европейския съюз и в България“. Това заяви в ефира на БТВ Богдан КириловБогдан КириловМагистър-фармацевт Богдан Кирилов е завършил фармация в Медицинския университет - София, както и, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата към Министерството на здравеопазването.

„Няма партиди, които да са попаднали на българския пазар“, допълни той.

„Въведени са много нормативни изисквания по отношение на борбата срещу допускането на фалшиви лекарствени продукти в мрежата. В България функционира верификационна система. На всеки етап може да се направи проверка за автентичност. За всеки продукт има задължение на опаковката да има данни, които се сканират в аптеките“, посочи Кирилов.

Удължава се забраната за износ на инсулин

По този начин не се допуска лекарството да се върне обратно в системата на разпространение.

„Оземпик“ е по лекарско предписание. Ако някой види обява в интернет, трябва да знае, че това е незаконно, а рисковете са големи. Не се знае къде е произведен, какво съдържа и как е съхраняван – това крие огромни рискове“, категоричен е директорът на ИАЛ.

„Важно нещо е въвеждането на единно европейско лого през 2015 година. Онлайн търговците, които имат разрешение да търгуват, имат такова лого. То препраща към агенциите, които са издали разрешението. Мястото на лекарствата е в аптеките“, добави Богдан КириловБогдан КириловМагистър-фармацевт Богдан Кирилов е завършил фармация в Медицинския университет - София, както и.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1303 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
30 Prozent invalid

2024.06.21 | 22:16

3
Satlastiavane 1 stepen

2024.06.21 | 22:16

2
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik
50 Prozent

2024.06.21 | 22:14

1
Diabet

Добави коментар

Водещи новини