Макрон: Няма да подам оставка, какъвто и да е резултатът от предсрочните избори

  • 11 юни 2024 16:09

  • 1495
  • 2
Макрон: Няма да подам оставка, какъвто и да е резултатът от предсрочните избори
© Getty Images/Guliver

Френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на изключи възможността да подаде оставка, какъвто и да е резултатът от предсрочните избори, които той свика след убедителната победа на крайнодесния "Национален сбор" на изборите за Европейския парламент, проведени в неделя. Това заяви Макрон в интервю за френското списание Le Figaro, цитирано от Франс прес.

"Не Националният сбор пише Конституцията, нито нейния дух", отговори той на въпрос, какво би направил, ако крайната десница на Марин льо Пен спечели парламентарните избори в двата тура на 30 юни и 7 юли и след това партията призове Макрон да си подаде оставката. "Институциите са ясни, мястото на президента е ясно, какъвто и да е резултатът", добави той.

Макрон също така каза, че е готов отново да дебатира с Марин льо Пен, срещу която беше изправена на втория тур на последните два избора за президент.

"Разбира се! Готов съм да нося нашите цветове и да защитавам нашия проект", посочи той пред френското списание.

Макрон се присмя на въпрос дали е "луд" да разпусне парламента и да свика избори в толкова кратък срок.

Макрон разпуска френския парламент и свиква предсрочни избори на 30 юни

"Мисля само за Франция. Това беше правилното решение, в интерес на страната. А аз казвам на французите: "Не се страхувайте, отидете и гласувайте", каза той.

След като загуби мнозинството си в парламента след преизбирането му за втори мандат през 2022 г., президентът посочи пред Le Figaro, че ще бъде готов "да подаде ръка на всички онези, които са готови да дойдат и управляват", без да предостави повече подробности, отбелязва БНР.

Проучванията предричаха поражение на неговата партия още за вота за Европейски парламент и сега отново показват, че "Националният сбор" води за предстоящия национален парламентарен вот.

"Никога не съм вярвал на социологически проучвания", посочи Макрон и добави: "Започва нова кампания и не трябва да гледаме резултатите по райони, сравнявайки ги с тези на европейските избори".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1495 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.06.11 | 18:07

2
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik
Макарон е ко.рав

2024.06.11 | 16:27

1
Здраво плющи бабата/дедото дет слънце не огрява :)

Добави коментар

Водещи новини