Социалистическата партия е първа в Португалия

  • 10 юни 2024 05:51

  • 335
  • 0
Социалистическата партия е първа в Португалия
© pixabay

Португалската опозиционна Социалистическа партия (PS) си осигури малка победа на европейските избори с 32% от гласовете и осем места - срещу 31% и седем места за дясноцентристкия Демократичен алианс (AD), който е на власт в национално ниво, съобщава BBC.

С всички преброени гласове, с изключение на тези, подадени в консулствата в чужбина, всичките 21 места на страната в Европейския парламент (ЕП) са разпределени.

Chega, описана от лидера си като "радикална" партия, а от противниците си като ксенофобска и крайнодясна, си осигури първите места в Страсбург с двама евродепутати, които вероятно ще се присъединят към една от двете групи вдясно, ID или ECR.

Все пак, с по-малко от 10% от гласовете, Chega се представи доста по-зле, отколкото на изборите през март, когато партията си осигури 18%.

Не по-назад, с 9% от гласовете, е Либералната инициатива за свободния пазар (IL), която също осигури първите си евродепутати в Страсбург: също двама, които ще седят с групата Renew Europe, пише news.bg.

Първи данни от екзитпол на евровота в Гърция: Победа на управляващите от "Нова демокрация"

В другия край на политическия спектър, Левият блок (BE) загуби едно от двете места, които имаше в последния Европейски парламент, както и Комунистическата партия (PCP).

Припомняме, че изборите се проведоха на фона на висока обществена неудовлетвореност от ниските заплати и високите разходи за живот в Португалия, както и скандали, свързани с корупция, които засегнаха както Социалистическата партия, така и Социалдемократическата партия, водещ партньор в Демократичния алианс.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
335 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини