Първи данни от екзитпол на евровота в Гърция: Победа на управляващите от "Нова демокрация"

  • 09 юни 2024 20:20

  • 224
  • 0
Първи данни от екзитпол на евровота в Гърция: Победа на управляващите от "Нова демокрация"
© Novini.bg/ Canva

Победа на управляващите консерватори от гръцката "Нова демокрация", сочат първите данни от екзитпол на след края на евровота в южната ни съседка.

И на тези евроизбори имаше български кандидат за член на Европарламента. Дали обаче Константина Кунева от Гръцката комунистическа партия ще бъде избрана ще стане ясно в следващите дни.

Лидерите на гръцките политически партии останаха разочаровани от едва 33% активност на евровота, предаде БНР.

Опашки пред секциите в Атина

Няма промяна в разпределение на политическото влияние на основните партии сред днешния вот. Очаквано консерваторите от "Нова Демокрация" на премиера Кириакос Мицоткис получиха най-висок процент доверие, според първите прогнозни резултати.

С около 30% от гласовете получават 8 депутатски места в Европарламента. На второ място е лявата партия Сириза с 17% от вота и 4 депутатски места.

Социалистите останаха на трето място с трима депутати. Двама депутати изпраща в Брюксел Комунистическата партия, като сред кандидатите е и българката Константина Кунева.

Днес евроизборите в Гърция достигнаха най-нисък процент участие на избирателите, според коментарите на експертите.

Едва 33% от гърците с право на глас решиха да гласуват днес, което е рекорд за ниско участие в избори в страна, където гласуването е задължително.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
224 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини