Либерално-консервативният Нов фламандски алианс печели изборите за Федерален и Европейски парламент в Белгия

  • 09 юни 2024 22:35

  • 492
  • 0
Либерално-консервативният Нов фламандски алианс печели изборите за Федерален и Европейски парламент в Белгия
© Facebook

Лидерът на белгийската партия Нов фламандски алианс Барт де Вевер направи своето първо изявление, след като бяха публикувани предварителни данни, според които партията му печели първото място на днешните избори за Федерален и Европейски парламент, както и за регионални власти в Белгия.

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 899

Проучвания от последните месеци показваха, че крайнодясната партия "Вламс Беланг" печели вота.

„Скъпи приятели, ние спечелихме тези избори“, заяви той, цитиран от белгийското издание "Либр". "Признайте си, че не го очаквахте. Искам да благодаря на всички вас, социологическите проучвания не бяха в наша полза. Смъртните присъди вече бяха написани, но вие не се отказахте. В резултат на това НФА сега е водещата партия във Фландрия", каза той. 

Първи данни: Какво е разпределението на партиите в Европейския парламент?

"Фламандският народ трябва да получи властта, за която е гласувал", изтъкна Барт де Вевер.

Според последна информация Нов фламандски алианс има 26,4% подкрепа, следвана от крайнодясната "Вламс Беланг", която получава 21,7 на сто от вота. За третото място се борят партиите "Напред" и “Християндемократи и фламандци”, които имат съответно 12,9% и 12,8% от гласовете. Данните се позовават на резултати от 4036 от общо 4576 избирателни секции.

Във Валония първото място е за Реформаторското движение, което според последни данни има 29,1% подкрепа, а след него е партията "Обвързани" с 22,5%. На трето място се нарежда Социалистическата партия с 19,5 на сто от гласовете.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
492 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини