Папа Франциск: Никое правителство не може морално да изисква от народа си да търпи лишения, несъвместими с човешкото достойнство!

  • 05 юни 2024 18:28

  • 464
  • 1
Папа Франциск: Никое правителство не може морално да изисква от народа си да търпи лишения, несъвместими с човешкото достойнство!
© Getty Images, архив

Папата-аржентинец Франциск, милиони от сънародниците на когото страдат от бедност, заяви днес, че правителствата, борещи се с дългови проблеми, не могат да налагат на населението си „лишения, несъвместими с човешкото достойнство", предаде Франс прес.

„След лошо управляваната глобализация, след пандемиите и войните, сме изправени пред дългова криза, която засяга предимно страните от южната част на планетата, пораждайки мизерия и мъка и лишавайки милиони хора от достойно бъдеще", заяви Светият отец по време на аудиенция във Ватикана с участниците в конференция, под надслов „Дълговата криза в Глобалния юг".

„Поради това никое правителство не може морално да изисква от народа си да търпи лишения, несъвместими с човешкото достойнство", добави той, без да назовава конкретна държава, предаде БТА.

Призовавайки за „споделена отговорност" между тези, които предоставят финансиране, и тези, които го получават, папата пледира за „многонационален механизъм, основан на солидарността", който да отчита „икономическите, финансовите и социалните последици" от проблема с дълга.

Липсата на такъв механизъм благоприятства „оцеляването на най-силните", при което най-слабите винаги са губещи" в контекст, в който „екологичният дълг и външният дълг са двете страни на една и съща монета", каза той.

"Големите шефове" спечелиха с 200 пъти повече от работниците си през 2023 г.

Родната страна на папата, Аржентина търпи политика на строги икономии, наложена от ултралибералното правителство на президента Хавиер Милей. Той се срещна със светия отец във Ватикана през февруари в израз на помирение, след като през предходните месеци го беше обиждал многократно, отбелязва АФП.

Бюджетните съкращения, въведени от аржентинското правителство, задушиха покупателната способност, което се отрази на потреблението, активността и заетостта. Страната е в дълбока рецесия, а социалната криза се разраства.

Според неотдавнашни проучвания бедността в Аржентина се увеличава непрекъснато в продължение на повече от година и се ускорява от края на 2023 г., като засяга между 42 и 55 процента от населението.

В края на май аржентинската съдебна система нареди на правителството да пристъпи „незабавно" към разпределянето на тонове хранителни продукти, задържани от декември насам под претекст, че се извършва одит на социалните организации, които администрират кухните за бедни. Осемдесет и седем годишният Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март редовно призовава за опрощаване на дълговете на най-бедните страни в съответствие със социалната доктрина на Католическата църква, посочва АФП.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
464 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.06 | 05:00

1
Анатeмосай банките пoпе!

Добави коментар

Водещи новини