"Големите шефове" спечелиха с 200 пъти повече от работниците си през 2023 г.

  • 05 юни 2024 18:20

  • 693
  • 0
"Големите шефове" спечелиха с 200 пъти повече от работниците си през 2023 г.
© Getty Images, архив

Типичният компенсационен пакет за главни изпълнителни директори, които управляват компании в класацията S&P 500, скочи с почти 13% миналата година, като лесно надмина платеното на работниците във време, в което инфлацията оказваше значителен натиск върху бюджетите на американците.

Средното заплащане на главните изпълнителни директори се повиши до 16,3 милиона долара, което е ръст от 12,6%, според данни, анализирани за Асошиейтед прес (Associated Press) от Equilar. Междувременно заплатите и чистите доходи на работниците от частния сектор, са се повишили с 4,1% през 2023 г.

От тазгодишното проучване става ясно, че на работника, който се намира в средата на скалата по заплащане (в половината от компаниите от списъка) ще са необходими почти 200 години, за да спечели това, което е направил неговият главен изпълнителен директор.

4% богати и 95% оцеляващи в България

Главните изпълнителни директори бяха възнаградени, тъй като икономиката показа забележителна устойчивост, станала основа за големи печалби и повишени цени на акциите. След като се справиха с пандемията, компаниите бяха изправени пред предизвикателства, като постоянна инфлация и по-високи лихвени проценти. Около две дузини изпълнителни директори в годишното проучване на AП са получили увеличение на заплатите от 50% или повече.

"На този постпандемичен пазар желанието е бордовете да възнаграждават и задържат главните изпълнителни директори, когато чувстват, че имат добър лидер", каза Кели Малафис, съдружник-основател на Compensation Advisory Partners в Ню Йорк. Това води и до по-високи компенсации, смята той.

Близо 7 бона взимат няколко души в държавната администрация

Много компании се вслушаха в призивите на акционерите да обвържат по-тясно възнаграждението на изпълнителния директор с представянето. В резултат на това голяма част от пакетите с възнаграждения включват акции, които главният изпълнителен директор често не може да осребри с години, ако изобщо може да ги осребри, освен ако компанията не постигне определени цели, обикновено по-висока цена на акциите или пазарна стойност или подобрени оперативни печалби. Осреднено, този вид (под формата на акции) възнаграждение се е увеличило с почти 11% през миналата година в сравнение с ръст от 2,7% на плащането на бонуси.

Проучването на АП за възнаграждението на главните изпълнителни директори включва данни за заплащането на 341 ръководители в компании от S&P 500, които са работили поне две пълни последователни фискални години в своите компании и които са подали декларации пред Комисията за ценни книжа и борси (proxy statements), каквито регулаторът изисква, за да са наясно акционерите, между 1 януари и 30 април, пише dir.bg.

Ето челото на класацията

Хок Тан, главен изпълнителен директор на Broadcom Inc., оглави проучването на АП с пакет възнаграждения, оценен на около 162 милиона долара.

Други изпълнителни директори на върха в проучването са Уилям Лансинг от Fair Isaac Corp (66,3 милиона долара); Тим Кук от Apple Inc. (63,2 милиона долара); Хамид Могадам от Prologis Inc. (50,9 милиона долара); и Тед Сарандос, съизпълнителен директор на Netflix (49,8 милиона долара).

Методологията на проучването изключва изпълнителни директори като Никеш Арора от Palo Alto Networks (151,4 милиона долара) и Кристофър Уинфри от Charter Communications (89 милиона долара).

Въпреки че документите показват, че Илон Мъск не е получавал никаква компенсация като главен изпълнителен директор на Tesla Inc., неговото заплащане в момента е на преден план и в центъра на вниманието в компанията за електрически автомобили. Мъск иска от акционерите да възстановят заплатния му пакет, който беше анулиран от съдия в Делауеър, сметнал, че процесът на одобрение на възнагражденията е "дълбоко погрешен".

Акционери на "Тесла" не са съгласни Мъск да получи от компанията над 40 милиарда долара

На 24 април Би Би Си (BBC) писа, че Tesla е поискала от акционерите да гласуват по предложение за приемане на компенсационния пакет на Мъск - веднъж той беше оценен на 56 милиарда долара. Съдията го отхвърли, след като установи, че директорите на компанията са нарушили доверителното си задължение към фирмата, като са възнаградили Мъск. Поради спада в стойността на акциите на Tesla, компенсационният пакет към онзи момент се оценява на около 10 милиарда долара по-малко - но все пак е по-голям от БВП на много страни. Освен това Tesla поиска нейните акционери да се съгласят фирмата да бъде преместена от Делауеър в Тексас - за което Мъск призова, след като съдията зачеркна възнаграждението му.

Заплащане на босове срещу това на работници

Работниците в цялата страна печелят повече след пандемията, като заплатите и обезщетенията за служителите в частния сектор са се повишили с 4,1% през 2023 г. след увеличение от 5,1% през 2022 г., според Министерството на труда на САЩ.

Дори и с това повишение обаче, пропастта между човека в ъгловия офис и всички останали продължава да се разширява. Половината от главните изпълнителни директори в тазгодишното проучване са направили поне 196 пъти повече пари от средната стойност на онова, което е изкарал техният служител. При увеличение от 185 пъти в миналогодишното проучване, отбелязва Асошиейтед прес.

Дупката е особено голяма в компании, където служителите обикновено получават по-ниски заплати, като например в търговията на дребно. АП дава пример с Ross Stores, където служител в средата на скалата по заплащане -  сътрудник в магазин на дребно на непълно работно време, е изкарал 8618 долара. Ще трябва да минат 2100 години, за да спечели толкова, за да се изравни с възнаграждението на изпълнителния директор Барбара Рентлър от 2023 г. - 18,1 милиона долара. Година по-рано на този работник ще са му били необходими 1137 години, за да изравни заплатата си с тази на изпълнителния директор.

Каква е ситуацията с жените босове

В последното проучване на АП участваха повече жени, отколкото в минали години, но техният брой на върха все още е нищожен в сравнение с колегите им мъже. От 341 изпълнителни директори, включени в данните на Equilar, 25 са жени.

Лиза Су, главен изпълнителен директор и председател на борда на производителя на чипове Advanced Micro Devices, беше най-добре платената жена главен изпълнителен директор в проучването на АП за пета поредна година през фискалната 2023 г.. Нейният компенсационен пакет е бил на стойност 30,3 милиона долара, колкото е бил и през 2022 г. В класацията Су мина от 25-о на 21-во място.

Другите най-добре платени жени изпълнителни директори са: Мери Бара от автомобилния производител General Motors (27,8 милиона долара); Джейн Фрейзър от банковия гигант Citigroup (25,5 милиона долара); Кати Уордън от космическата и отбранителна компания Northrop Grumman Corp. ($23,5 милиона) и Карол Том от доставчика на колетни пратки UPS Inc. ($23,4 милиона).

Средното заплащане на жените изпълнителни директори се е повишило през отчетната година с 21% до 17,6 милиона долара. Това е по-добре, отколкото е ръстът на техните колеги мъже: средното им заплащане се е повишило с 12,2% до 16,3 милиона долара.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
693 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини