Първите проучвателни сондажи за газ в Източното Средиземноморие се очаква да започнат в края на 2025 г.

  • 28 май 2024 23:01

  • 2009
  • 0
Първите проучвателни сондажи за газ в Източното Средиземноморие се очаква да започнат в края на 2025 г.
© Gettyimages

Първите проучвателни сондажи в Източното Средиземноморие се очаква да започнат в края на 2025 г. или началото на 2026 г., заяви днес гръцкият министър на околната среда и енергетиката Теодорос Скилакакис по време на среща на "Източносредиземноморския газов форум" (EMGF), която се състоя в Атина, съобщава БТА.

Министърът подчерта, че постепенното намаляване на вноса на руски газ в ЕС увеличава важността на Източното Средиземноморие за обезпечаването на енергийната сигурност и диверсификацията на източниците на доставки в Европа.

Гърция вече играе важна роля в снабдяването на европейските страни с газ от региона на Източното Средиземноморие, който се транспортира във втечнена форма, регазифицира се и се въвежда в гръцката мрежа, откъдето впоследствие се разпределя през съществуващите международни интерконекторни връзки. 

Турция е прекъснала "газовите" контакти с Израел

Същевременно проучвателните дейности за въглеводороди в Израел, Египет, Кипър и Гърция продължават, което подчертава нарастващата роля на региона в енергийния сектор, добави той.

Скилакакис обърна специално внимание на процеса на развитие на "вертикалния газов коридор" чрез инвестиции, целящи увеличаване на капацитета за пренос от Гърция към намиращите се на север от нея европейски страни. 

"Източносредиземноморският газов форум" (EMGF) е международна организация, създадена официално през 2019 г. и включваща осем страни членки - Кипър, Египет, Франция, Гърция, Израел, Италия, Йордания и Палестина, се посочва в официалния сайт на EMGF. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2009 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини