Турция: Няма да спрем сондажите за природен газ в Източното Средиземноморие

  • 15 ноември 2021 21:55

  • 2329
  • 1
Турция: Няма да спрем сондажите за природен газ в Източното Средиземноморие
© gettyimages

Вицепрезидентът на Турция Фуат Октай заяви, че страната му "не се страхува от никого" и няма да спре сондажите за газ и нефт в спорните води, които са източник на напрежение между Анкара и етнически разделения Кипър, съобщава БТА.

"Не се страхуваме от никого. Тези, които търсят приключение в Източното Средиземноморие, ще получат отговор", заяви турският вицепрезидент по време на церемонията по повод 38-годишнина от декларацията за независимост на кипърските турци. Думите на Октай идват след като правителството на Република Кипър съобщи, че "Ексон Мобайл" (ExxonMobil) и "Катар петролиум" (Qatar Petroleim) ще продължат след няколко седмици сондажните дейности в района югоизточно от Кипър.

Турция откри находище на газ Черно море

Консорциум, съставен от енергийните компании - френската Тотал (Total) и италианската Ени (Eni), също ще продължат проучвателната си дейност в началото на следващата година. Турция не признава републиката на кипърските гърци и изключителната й икономическа зона в Средиземно море. Според Анкара голяма част от тези води припокриват континенталния й шелф или са притежание на кипърските турци.

Кипърското правителство твърди, че действията на Анкара противоречат на международните закони. През февруари 2018 г. турски кораб попречи на проучвателен кораб на компанията Ени да проведе проучвателни сондажи във водите югоизточно от Кипър.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2329 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.11.20 | 01:34

1
Te mnogo smeli limonadi

Добави коментар

Водещи новини