ЕС окончателно прие Законодателния акт за промишленост с нулеви нетни емисии

  • 27 май 2024 15:16

  • 286
  • 1
ЕС окончателно прие Законодателния акт за промишленост с нулеви нетни емисии
© Gettyimages (архив)

Европейската комисия приветства окончателното приемане днес на Законодателния акт за промишленост с нулеви нетни емисии, с който ЕС е на път да укрепи вътрешния си производствен капацитет за ключови чисти технологии.

Чрез стимулиране на вътрешното европейско производство на технологии с нулеви нетни емисии, законодателният акт ще намали риска от замяна на зависимостта от изкопаеми горива с технологични зависимости от външни фактори. Това от своя страна ще спомогне енергийната система на ЕС да стане по-чиста и по-сигурна, а достъпните и произведени в ЕС чисти енергийни източници ще заменят несигурния внос на изкопаеми горива, съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България. 

ЕК предлага нова климатична цел - намаляване с 90 процента на емисиите до 2040 г.

Законодателния акт за промишленост с нулеви нетни емисии създава единна и предвидима бизнес среда за сектора на производството на чисти технологии, повишава конкурентоспособността и устойчивостта на промишлената база на ЕС и подпомага създаването на работни места.

Председателят Урсула фон дер Лайен заяви: „Със Законодателния акт за промишленост с нулеви нетни емисии ЕС вече разполага с регулаторна среда, която ни позволява бързо да разширим производството на чисти технологии. Законодателният акт създава най-добрите условия за секторите, които са от решаващо значение за постигането на нулеви нетни емисии до 2050 г. Търсенето нараства в Европа и в световен мащаб и сега сме подготвени да посрещнем по-голямата част от това търсене с европейско предлагане.“

Последвайте канала на

Филип Епитропов
286 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.27 | 16:09

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини