Пеканов: Ще трябва да използваме националния ресурс – въглищата, до постигане на Зелената сделка

  • 25 август 2022 09:25

  • 477
  • 4
Пеканов: Ще трябва да използваме националния ресурс – въглищата, до постигане на Зелената сделка
© Булфото (архив)

До края на годината трябва да бъде направена законодателна промяна, която да даде дефиницията за енергийна бедност.

Това заяви в интервю за БНР вицепремиерът Атанас Пеканов, който отговаря за управлението на европейските фондове и придвижването на Плана за възстановяване и устойчивост.

"Много важна тема е темата за енергийната дейност. От години експертите по цял свят спорят. При нас е особено важно, защото изключително много хора спадат в тази категория и е много важно това да се случи, за да забравим тези компенсации на калпак. Трябва да имаме възможност да таргетираме тези помощи. Чрез дефиницията ще решим на кого да се помогне и на кого няма да се помогне."

България е страната с най-много енергийно бедни в Европа, допълни вицепремиерът.

"Тук ще трябва да сме, и с оглед на общественото напрежение, възможно по-щедри и критериите да обхващат повече хора."

По темата за Зелената сделка и енергийния преход Атанас Пеканов  подчерта:

"По отношение на въглищата ще трябва да се борим може би за преосмисляне. Миналата година европейският подход беше – използвайте газа за транзитно гориво, за да преминете от въглища към нещо малко по-чисто, след което да преминете към ВЕИ. Сега ще трябва да обърнем логиката. Ще трябва да използваме националния ресурс – въглищата, в периода докато постигнем Зелената сделка. Дългосрочно не можем да се откажем от зелената сделка – тя ще ни даде тази независимост. Слънцето, вятърът са наши ресурси. Те не се контролират от геополитическите конфликти."

Проектът, свързан с МВР, ни спъваше да изпратим т.нар. фактура, припомни вицепремиерът относно очакваното първо плащане по Плана за възстановяване.

"Ако проектът на МВР се реализира успешно, очакваме парите през есента – 1,3 милиарда евро."

По първото плащане голяма част от индикаторите са успешно покрити, уточни Пеканов.

Относно втория транш по Плана за възстановяване Атанас Пеканов заяви, че срокът да се изготви законодателството е до декември.

"Това е спешно, парламентът ще има два месеца, в които трябва да приеме тези закони. България е поела ангажименти. Трябва да спрем да отлагаме пред Европа. В момента има приета само 1 от 22 (мерки – бел. ред.), има входирани четири, по другите се работи."

Пеканов коментира, че по някои теми работата се движи доста добре. Като пример за това той даде правосъдното министерство, нарече "по-проблемна" ситуацията в Министерството на енергетиката, защото там тематиката е "по-щекотлива", а ведомството се занимава с непосредствените кризи.

Според вицепремиера в страната има много проблеми, някои от които са натрупани през годините, а други – насъбрани в последните месеци.

"И наша отговорност като служебен кабинет е да не ги премълчаваме. Доста е грешно впечатлението, че служебният кабинет трябва да организира само изборите."

Според Пеканов в гласуваните европейски санкции срещу Русия са оставени "вратички", една от които използваме и ние – дерогацията за петрола, като резултатът е, че в момента "всяка страна се опитва да се спаси сама".

Пеканов: Неморално е да се поддържат търговски отношения с Русия, но и други страни го правят

"В Гърция - рекордни, милиардни печалби на танкерите, които превозват руския петрол, тъй като руските танкери не могат да го правят. Германия и Австрия продължават да внасят руски газ. Такава е ситуацията, такава е реалността. Не бих казал, че каквито и да било търговски взаимоотношения с Русия са антиевропейски. Напротив, за съжаление, виждаме, че другите страни го правят. В краткосрочен план Европа е зависима от Русия и трудно може да изкара без руския газ."

За очакваните трудни преговори с "Газпром" Атанас Пеканов каза още, че "доста ескалираха отношенията ни с Русия след изгонването на дипломатите".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
477 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.08.25 | 11:23

3
не щеме еврото, не щеме геювете, не щеме зелената сделка
Bai hui

2022.08.25 | 11:56

4
E da de ama sikijam aZna

2022.08.25 | 11:04

2
ЯЖТЕ ЛАЙНА КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИИ
Слава на РУСИЯ!!!

2022.08.25 | 10:05

1
Много е качил бе, още един служе6ен кабинет ако има, ще засенчи Нушето Пyткова тоя свинчуг.

Добави коментар

Водещи новини