ЕС прие законодателния акт за изкуствения интелект

  • 21 май 2024 14:49

  • 480
  • 2
ЕС прие законодателния акт за изкуствения интелект
© Pixabay

От следващия месец в Европейския съюз влизат в сила нови правила, касаещи изкуствения интелект (ИИ) и неговата употреба, като това стана възможно, след като страните от Общността одобриха сделка, която бе първоначално договорена през декември, предаде Ройтерс. 

Така ЕС поставя еталон на глобално ниво, отбелязва информационната агенция. Това е така, защото законът за ИИ е по-всеобхватен от по-либералния подход в САЩ, докато мерките в Китай имат за цел да поддържат социална стабилност и държавен контрол.

Законодателният акт за изкуствения интелект (AI Act) има за цел да направи използването на ИИ в Европейския съюз по-безопасно и се основава на предложение, направено от Европейската комисия през 2021 г. През март Европейският парламент прие нормативната уредба.

В разпоредбите се регламентира, че системите с изкуствен интелект ще бъдат категоризирани в различни рискови групи в бъдеще. Колкото по-високи са потенциалните рискове на дадено приложение, толкова по-високи ще бъдат изискванията.

Например системите с изкуствен интелект, които се считат за особено рискови и се използват в критични инфраструктури или в секторите на образованието и здравеопазването, ще трябва да отговарят на строги изисквания.

"Майкрософт" интегрира генериращ изкуствен интелект в персоналните компютри

Такива се явяват спазването на законодателството на ЕС в областта на авторското право и публикуване на подробно обобщение на съдържанието, използвано за обучение на модела. Моделите на по-мощните системи за ИИ с общо предназначение, които биха могли да породят системни рискове, ще бъдат подложени на допълнителни изисквания, включително извършване на оценка на модела, оценяване и ограничаване на системните рискове и докладване за инциденти.

Определени приложения за изкуствен интелект, които нарушават ценностите на ЕС, са напълно забранени. Това включва познатите в Китай оценката на социалното поведение, известна още като "социално оценяване".

Предвижда се на национално равнище ще бъдат създадени регулаторни лаборатории и ще се провеждат изпитвания в реални условия, които трябва да бъдат достъпни за МСП и стартиращите предприятия, с цел да се разработи и обучи новаторски ИИ преди пускането му на пазара.

Междувременно на виртуална двудневна среща започваща днес, на която домакин е Южна Корея, се очаква да се обсъдят потенциалните рискове от ИИ, но също и начините за насърчаване на ползите и иновациите от него.

Срещата на високо равнище за изкуствен интелект в Сеул е продължение на встъпителната среща на върха за безопасността на изкуствения интелект през ноември в Блечли Парк във Великобритания, където участващите страни се съгласиха да работят заедно, за да овладеят потенциално "катастрофалните" рискове, породени от "галопиращия" напредък в изкуствения интелект, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
480 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 05:50

2
❤️ Г­­­о­­­р­­­е­­­щ­­­и­­­ ­­­м­­­о­­­м­­­и­­ч­­е­­т­­а­­ ­­в­­­и­ ­­о­­ч­­а­­­к­­­в­­­а­­­т ­-­­ X­­1­­­8­­.­­F­­U­­N

2024.05.21 | 19:31

1
Луд ce-кc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите се-кса си незабpавим-----> use.my/sman

Добави коментар

Водещи новини