Проучване: Изкуственият интелект бавно, но сигурно изяжда хиляди работни места

  • 14 април 2024 14:07

  • 844
  • 2
Проучване: Изкуственият интелект бавно, но сигурно изяжда хиляди работни места
© Novini.bg/ Canva

Използването на технологии, базирани на изкуствен интелект (ИИ), ще доведе до съкращения на работници и служители в хиляди компании през идните пет години. Това сочат резултатите от ново проучване, което е проведено сред 2000 главни изпълнителни директори на фирми от целия свят. 

Шефове на фирми очакват да наемат по-малко служители заради ИИ

Проучването е осъществено от швейцарската компания за подбор на персонал "Адеко груп" (Adecco Group) и от консултантската фирма "Оксфорд икономикс" (Oxford Economics). Значителна част от главните изпълнителни директори, участвали в него (41 на сто), са посочили, че очакват да започнат да назначават по-малко служители, тъй като технологиите с ИИ ще поемат задълженията на част от тях. 

"Изкуственият интелект се очертава като все по-важен фактор, който оказва натиск върху пазара на труда", се посочва в изявление на главния изпълнителен директор на "Адеко груп" Денис Макуел. 

"Компаниите трябва да положат повече усилия, за да преквалифицират своите служители. Те трябва да ги пренасочват (към изпълнението на задачи, които не се изпълняват от ИИ), за да бъдат избегнати ненужни сътресения при този технологичен преход", посочва Макуел, предаде БТА.

Проучване: Усъвършенстваните AI модели се държат като по-глупави, отколкото в действителност са

От компютърни програми, през медийни публикации до литературни есета - генеративните системи, базирани на технологии с ИИ, могат бързо да създават разнообразно съдържание. Макар че този технологичен процес далеч не е съвършен, той вече се е превърнал в ключов фактор за развитието на някои индустрии и професии, отбелязва Би Би Си.

Главните изпълнителни директори, участвали в допитването на "Адеко груп" и "Оксфорд икономикс", ръководят компании от 18 сектора на икономиките на 9 държави. Сред тях са енергетиката, търговията на дребно и автомобилната индустрия в САЩ, Канада, Германия и Япония. Тези директори ръководят както административни служители, така и работници, посочва Си Ен Ен.

Съществена част от шефовете на фирми (46 на сто) са заявили, че биха пренасочили свои служители в други отдели, ако технологии с изкуствен интелект започнат да изпълняват служебните им задължения. 

Около две трети от директорите, включени в изследването, са посочили, че по-скоро биха наели хора, които умеят да използват ИИ в работата си, отколкото да обучават настоящите си служители как да използват тази технология.

Изкуственият интелект променя пазара на труда

Проучването, проведено от "Адеко груп" и "Оксфорд икономикс", рисува по-мрачна картина в сравнение с изследване, представено от Световния икономически форум през миналата година.

В него са участвали над 800 компании от целия свят. Резултатите са показали, че една четвърт от тях очакват изкуственият интелект да доведе до загуба на работни места. Половината от тези фирми са прогнозирали, че ИИ ще създаде нови работни позиции.

Технологиите за анализ на големи обеми от данни, за противодействие на негативните изменения на климата и за подобряване на киберсигурността се очаква да бъдат ключови за създаването на нови работни места. Това се посочва в анализ на Световния икономически форум относно развитието на изкуствения интелект. 

Това обаче е малка утеха за служителите и работниците, които са загубили работата си заради ИИ. 

Някои технологични компании вече обявиха, че са предприели съкращения, тъй като работните им задължения ще бъдат изпълнявани от технологии, базирани на изкуствен интелект. Сред тях са фирмите, които управляват услугата за съхранение на файлове "Дропбокс" (Dropbox) и приложението за изучаване на езици "Дуолинго" (Duolingo).

През март 2023 г. експерти към американската инвестиционна банка "Голдман Сакс" (Goldman Sachs) обявиха резултатите от свое проучване. Те са показали, че платформите за генеративен изкуствен интелект, сред които и чатботът "ЧатДжиПиТи" (ChatGPT), може да предизвикат "сериозни трусове" на пазара на труда, предаде Си Ен Би Си. 

Анализът на пазарите на труда в САЩ и Европа е показал, че две трети от работните места може да бъдат автоматизирани, поне до известна степен.

При повечето от професиите, които са изложени на риск в САЩ, изкуственият интелект може частично да замени между 25 на сто и 50 на сто от служителите, се казва в заключението на анализаторите. Те посочват, че в световен мащаб до 300 милиона работни места е възможно да бъдат засегнати от навлизането на изкуствения интелект. Използването му обаче може също така да стимулира производителността на труда и "с времето" да доведе до увеличаване на глобалния брутен вътрешен продукт с до 7 на сто, се казва в доклада на "Голдман Сакс". В него се посочва, че някои работни места ще бъдат засегнати в по-голяма степен от изкуствения интелект в сравнение с други. Например професиите, при които се изисква полагането на тежък физическа труд, е по-малко вероятно да бъдат засегнати значително.

В САЩ най-голям дял от работните места, които биха могли най-бързо да бъдат автоматизирани, са в областта на помощните административни дейности в частния и държавния сектор (46 на сто), в правната сфера (44 на сто), следвани от работните позиции в архитектурата и инженерните дейности (37 на сто). В сектора на финансовия бизнес е възможно да бъдат заменени 35 на сто от работните позиции, според експертите на "Голдман Сакс".

Данните за Европа рисуват подобна картина. Най-засегнати от изкуствения интелект може да се окажат работни позиции при помощните административни дейности (45 на сто), а най-малко - тези, които са свързани със занаятчийството (4 на сто). 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
844 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 07:37

2
❤️ Г­­­о­­р­­е­­щ­­­и­ ­­­м­о­­­м­и­ч­е­т­­­а­­ ­­­в­и­­­ ­­­о­­ч­­­а­­­к­­­в­­­а­­­т ­­-­­­ X­­­1­­8­­.­F­­­U­­N

2024.04.14 | 15:01

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> do.my/bmaca

Добави коментар

Водещи новини