"Майкрософт" интегрира генериращ изкуствен интелект в персоналните компютри

  • 21 май 2024 14:05

  • 784
  • 2
"Майкрософт" интегрира генериращ изкуствен интелект в персоналните компютри
© Getty Images/Guliver

"Майкрософт" (Microsoft) представи в понеделник дългоочаквания "компютър с изкуствен интелект", в който инструментите за генеративен изкуствен интелект (AI) са добавени директно в операционната система "Уиндоус" (Windows), за да помогнат на потребителя в работата му, предаде Франс прес.

Американската компания изчислява, че повече от 50 милиона "компютри с изкуствен интелект" ще бъдат продадени през следващата година, като се има предвид желанието на разработчиците и потребителите за въвеждането на цифровите асистенти, които предвиждат нуждите им.

Технологичният гигант обяви новостите, докато акциите му се търгуват близо до рекордни върхове на Уолстрийт, водени от очакванията, че изкуственият интелект ще подхрани печалбата на компанията и нейните големи технологични съперници, допълни Ройтерс.

Новите компютри ще са с цена от 1000 долара и ще започнат да се доставят от 18 юни.

"Майкрософт" провежда своята конференция за разработчици тази седмица, фокусирана върху последните иновации в сферата на изкуствения интелект, след тези на своя партньор "ОупънЕйАй" (OpenAI) и на опонента си "Гугъл" (Google).

"Въвеждаме изцяло нова категория "Уиндоус", предназначена да отприщи пълната мощ на изкуствения интелект и той да бъде по-близо до потребителите", каза Сатя Надела, главен изпълнителен директор на компанията, по време на конференция в централата на компанията в Редмънд, пред журналисти, анализатори и инфлуенсъри.

Вицепрезидентът на "Майкрософт" Юсуф Мехди допълни, че компанията "преосмисли компютъра отвътре".

"Компютрите "Копайлът Плюс" (Copilot Plus), кръстени на интерфейса на "Уиндоус" - "Копайлът“, са "най-бързите и най-умни компютри, правени някога. Тези подобрения са най-добрата причина за смяна на компютрите на потребителите от дълго време насам". Те са "58 на сто по-бързи от най-модерния "МакБуук Еър" (MacBook Air), поясни Юсуф Мехди. 

Нови функции, като превод на живо, генериране на изображения или въпроси към асистента на "Копайлът", ще бъдат достъпни без абонамент и без отваряне на отделни приложения.

Интегрирането на изкуствения интелект в серията "Сърфъс" (Surface) на "Майкрософт" трябва да помогне за съживяване на продажбите на персоналните компютри, които отбелязаха спад с 9 на сто за една година.

Глобалните доставки на компютри са намалели с около 15 на сто до 242 милиона миналата година, според изследователската фирма "Гартнър" (Gartner), което предполага, че "Майкрософт" очаква новата категория компютри да генерира около една пета от всички продадени компютри. "Хората трябва да бъдат убедени, че устройствата оправдават тази изцяло нова категория машини "Копайлът", заяви анализаторът Бен Баджарин, главен изпълнителен директор в "Криейтив стратеджис" (Creative Strategies), цитиран от Ройтерс.

"Майкрософт" също представи ново поколение собствен таблет "Сърфъс Про" (Surface Pro) и лаптоп "Сърфъс" (Surface), които разполагат с чипове "Куалком" (Qualcomm), базирани на архитектурата на "Арм холдингс" (Arm Holdings).

Благодарение на новата функция "Рикол" (Recall), потребителят би могъл да върне назад във времето историята на своя компютър и да види всички прозорци, които е отворил. Функцията ще проследява всичко, направено на компютъра, от сърфиране в мрежата до гласови чатове, създавайки история, съхранена на компютъра, която потребителят може да търси, когато му потрябва, дори месеци по-късно.

"Майкрософт" ще представи нови компоненти и функции с изкуствен интелект

Инструментът "Кокриейтър" (Cocreator) на операционната система дава възможност да се създават изображения чрез рисуване и даване на писмени инструкции или подкани. "Безплатно е, супер бързо, напълно лично и не можете да направите това никъде другаде", похвали се Юсуф Мехди.

Благодарение на новите типове чипове NPU (невронен процесор), специализирани за изкуствения интелект, ще могат да изпълняват задачи локално на даден компютър, без да се изпращат данни в облака (сървър в център за данни) и да се чака отговор в замяна, отбелязва БТА.

Компании като "Леново" (Lenovo), "Дел" (Dell), "Ейсър" (Acer) и Ейч Пи (HP) наскоро пуснаха компютри с невронен процесор и сега ще интегрират "Копайлът Плюс", надявайки се да възобновят интереса на потребителите към компютрите.

"Най-накрая имаме инструмент на наше разположение, за да дадем на потребителите това, което искат", радва се Калеб Флеминг, маркетинг мениджър в ЕйчПи, обяснявайки, че новият чип позволява, наред с други неща, да оптимизира и използването на батерията.

"ОупънЕйАй" започна генеративна революция в края на 2022 г., когато изкуственият интелект започна да произвежда и "разбира" всякакъв вид съдържание (текстове, изображения и т.н.) и следователно прави възможно взаимодействието с машини, както никога досега.

Оттогава всички технологични гиганти са въвлечени в бясна надпревара за внедряване на тази технология.

"Епъл" (Apple), основният конкурент на "Майкрософт", досега запазваше мълчание относно генеративния изкуствен интелект, но се очаква да представи свои собствени иновации през юни.

Благодарение на новия модел на "ЧатДжиПиТи" (ChatGPT) - "ДжиПиТи Фор" (GPT-4o), нова версия на основния си продукт и надстройка потребителския интерфейс, ще може да се разговаря много по-гладко, подобно на разговор с човек. Това води до притеснения сред наблюдателите, които проявяват загриженост, относно тенденцията да се размиват границите между хора и машини.

"Копайлът“ ще работи с "ДжиПиТи Фор" и ще позволява дискусии на живо - за получаване на съвети по време на видеоигра, например.

Но резултатът трябва да е значително по-малко придаване на човешка форма на асистента, посочи Юсуф Мехди.

"Изкуственият интелект не трябва да бъде човек. Той не трябва да диша. Трябва веднага да разбирате, че не говорите с човек", настоя вицепрезидентът на "Майкрософт".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
784 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 05:00

2
❤️ Г­­о­р­­е­­­щ­и­ ­­­м­­­о­­м­­­и­­­ч­­е­­т­а­­ ­­­в­­и­ ­о­ч­­а­­к­­в­­­а­­­т ­-­­ X­­1­­­8­.­­F­U­­N

2024.05.21 | 19:32

1
Луд ce-кc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите се-кса си незабpавим-----> use.my/sman

Добави коментар

Водещи новини