Хърватия изпрати протестна нота на Черна гора

  • 15 май 2024 16:18

  • 415
  • 2
Хърватия изпрати протестна нота на Черна гора
© Getty Images, архив

Хърватия връчи протестна нота на Черна гора срещу предложението на председателя на парламента Андрия Мандич политическите представители на сръбския народ да предложат резолюция за Ясеновац (концентрационен лагер от Втората световна война) като реакция на резолюцията за Сребреница, изпратена в Общото събрание на ООН, съобщи черногорската телевизия РТЦГ

В нотата се посочва неуместността на манипулирането на жертвите на Ясеновац за политически цели, използването на Хърватия за черногорски вътрешнополитически цели и призовава Черна гора да се въздържа от всичко, което би могло да застраши нейния път към ЕС. 

Още в началото на инициативата в парламента на Черна гора Хърватия изрази несъгласието си пред черногорските власти, като отбеляза, че ще следи ситуацията и ще реагира официално. Това стана днес, когато шарже д'аферът на Черна гора беше извикан в хърватското министерство на външните работи, където му беше връчена нота, пише БТА.

В нотата се изразява загриженост от факта, че "паметта на жертвите на Ясеновац се политизира и злоупотребява за вътрешнополитически състезания в Черна гора и се поставя в контекста на дискусиите по резолюцията на Общото събрание на ООН за отбелязването на геноцида в Сребреница, с която не е в никаква политическо-историческа връзка", и то по начин, който не допринася за искреното изразяване на пиетет към жертвите, осъждането на престъпленията и развитието на култура на възпоменание".

Последвайте канала на

Росица Валентинова
415 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 06:09

2
❤️ Г­­о­­р­­­е­щ­­и­­­ ­­м­о­­­м­и­­ч­­е­­т­а­­ ­­в­­­и­­ ­­­о­­­ч­­­а­­к­­в­­а­т ­­­-­­­ X­­­1­8­­.­­F­U­­N

2024.05.15 | 18:07

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини