Първите шест изтребители "Рафал" пристигат в Хърватия

  • 25 април 2024 11:21

  • 3432
  • 2
Първите шест изтребители "Рафал" пристигат в Хърватия
©

Първите шест от общо дванадесет многоцелеви бойни самолета "Рафал" трябва да пристигнат  днес в Хърватия, две години и пет месеца след подписването на договор с Франция на стойност над един милиард евро. Пристигането на останалите договорени самолети се очаква в началото на следващата година, съобщи Хина.

"С исторически полет от Бордо до Загреб, продължаващ един час и четиридесет минути, пилотите на победоносните хърватски въоръжени сили ще докарат в Хърватия мощни изтребители и нови пазители на нашето въздушно пространство“, заяви министърът на отбраната Иван Анушич преди два дни в социалната  мрежа "Екс". По този начин хърватските въоръжени сили ще разполагат с модернизиран боен авиационен флот, което представлява най-голямата инвестиция на правителството и Министерството на отбраната в отбранителните сили, заяви министърът.

Решението за закупуване на бойни самолети "Рафал" бе взето от хърватското правителство на 28 май 2021 г. Правителството възложи на Министерството на отбраната да извърши всички необходими действия по сключването на договор между Хърватия и Франция. Този договор беше подписан на 25 ноември същата година от тогавашния министър на отбраната Марио Баножич и френския министър на отбраната Флоранс Парли по време на официалното посещение на френския президент Еманюел Макрон в Хърватия, пише БТА.

Три самолета F-16, купени от Норвегия, пристигнаха в Румъния

Общо 1,13 милиарда евро бяха отпуснати от държавния бюджет за закупуването на самолети "Рафал" за периода 2021 до 2026 г. Приблизително 225 милиона евро са предвидени за тази година, 65 милиона евро за следващата година, докато от бюджета за 2026 г. ще бъдат отделени около 18 млн. евро.

Предаването на първия самолет "Рафал" се състоя на 2 октомври миналата година в базата на френските ВВС в Мон дьо Марсан. До края на тази година се очаква осем самолета да бъдат в Хърватия, а останалите четири се очакват до края на първото тримесечие на 2025 г.

Споразумението между Хърватия и Франция включва и военно сътрудничество, съвместни военновъздушни учения между двете страни и обучение на хърватски пилоти и технически персонал.

В края на януари 2023 г. първата група пилоти беше изпратена във френска база за 15-месечна програма за обучение. Към днешна дата около 90 военнослужещи от въоръжените сили с различни специалности са преминали обучение по програма "Рафал", съобщават от Министерството на отбраната на Хърватия.

Обучението на пилоти на многоцелеви бойни самолети от съюзнически и партньорски страни също се очаква да се проведе в Хърватия, по-специално в Центъра за обучение на пилоти на изтребители, чието създаване е подкрепено от правителството. Центърът за обучение на пилоти трябва  да започне да функционира през 2026 г.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
3432 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 07:03

2
❤️ Г­­о­­р­­е­­щ­и­ ­­м­о­­м­и­ч­­­е­т­а­­­ ­­­в­и­ ­о­­ч­­­а­к­в­­а­­­т ­-­­ X­­­1­­8­.­F­U­­N
Здрасти

2024.04.25 | 12:56

1
Без коментар. Ние си знаем.

Добави коментар

Водещи новини