Спад на цените на жилищата в Австрия

  • 18 април 2024 14:28

  • 456
  • 1
Спад на цените на жилищата в Австрия
© Pixabay

Годините на покачване на цените на жилищните имоти в Австрия са приключили, констатират медии, позоваващи се на статистически данни. През 2023 г. покупните цени на къщи и апартаменти са спаднали средно с 2,6 процента в цялата страна, съобщава националната статистическа служба.

Цените на съществуващите жилищни имоти са били с 3,7 процента по-ниски в сравнение с предходната година, докато цените на новите апартаменти и къщи са се понижили незначително с 0,1 процент. Най-рязкото понижение е било регистрирано в провинции Горна Австрия, Виена и Долна Австрия.

До миналата година цените на имотите непрекъсното растяха. През 2021 г. е регистрирано средногодишно увеличение от 13,1 процента, а през 2022 г. - увеличение от 11,6 процента.

През миналата година цените на новите апартаменти и къщи остават стабилни. При новопостроените апартаменти се наблюдават големи регионални различия. Във Виена цените са се понижили със средно 3,7 процента на годишна база спрямо 2022 г., а в останалата част на Източна Австрия (без Виена) - с 1,7 процента.

За разлика от тях цените са се повишили с 6,9 процента в Западна Австрия и с 4,2 процента в Южна Австрия. За цялата страна данните сочат, че средната цена на новите жилища се е понижила с 0,9 процента.

Британските жилища през март са поскъпнали най-силно от края на 2022 г. насам

Подобна картина се очертава и по отношение на общите цени на жилищата (нови и съществуващи имоти). Най-значителен спад е регистриран във Виена - минус 6,7 процента, следван от Долна Австрия с минус 4,9 процента и Горна Австрия с минус 4,4 процента.

В Бургенланд и Форарлберг цените на жилищата са се понижили съответно с 2,2 процента и 1,3 процента. Ръст на цените се наблюдава в Щирия (плюс 0,7 процента), Тирол (плюс 1,3 процента) и Залцбург (плюс 1,4 процента). Най-голямото увеличение е отчетено в Каринтия - 2,1 процента.

Въпреки този обрат склонността на австрийците да купуват недвижими имоти остава слаба. Според предварителен анализ на Статистик Аустрия броят на покупките на жилищни имоти е намалял с 28,2 процента в сравнение с предходната година.

Покупките на нови жилища са намалели с повече от половината (минус 51,6 процента). Броят на сделките със съществуващи жилищни имоти е намалял с 20,7 процента, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
456 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 11:07

1
❤️ Г­о­р­­­е­­щ­и­­­ ­­м­о­­м­­­и­­­ч­­е­т­­а­­ ­­­в­­­и­ ­о­ч­а­­­к­­­в­­а­т ­-­ X­­1­­­8­­.­­­F­­U­­N

Добави коментар

Водещи новини