Австралия настоява ЕС да отложи регулирането на обезлесяването

  • 08 май 2024 07:38

  • 741
  • 2
Австралия настоява ЕС да отложи регулирането на обезлесяването
© gettyimages

Австралия призова Европейския съюз (ЕС) да отложи новия регламент за обезлесяването поради опасения относно въздействието му върху търговията, съобщи ДПА, позовавайки се на изказване на земеделския министър на страната Мъри Уат.

Новият регламент на ЕС, който трябва да влезе в сила на 30 декември, предвижда забрана за внос на продукти като кафе, дървесина и говеждо месо, ако за тяхното производство са били изсечени гори след 2020 година.

Целта на забраната за внос е значително да се намали обезлесяването на дъждовните гори по света, включително в района на Амазонка в Южна Америка.

Опасност от отравяне на водите и почвата: жителите на Божурище срещу планиран добив на злато в района

Уат заяви, че се е свързал с еврокомисаря по околната среда Виргиниюс Синкявичюс, за да очертае опасенията на Австралия относно потенциалното въздействие на законодателството върху нейната търговия с блока.

"Поисках еврокомисарят да отложи прилагането (на разпоредбите), докато всички изисквания не бъдат напълно разбрани и за да се избегне неблагоприятно въздействие върху нашата търговия със селскостопански продукти", посочи Уат, докато представяше годишна актуализация на доклада за устойчивостта на австралийското говеждо месо по-рано тази седмица.

Той подчерта, че макар според него регламентът няма да засегне износа на говеждо месо от Австралия за ЕС, планираните разпоредби създават атмосфера на несигурност.

Последвайте канала на

Калина Христова
741 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.08 | 09:25

2
АВСТРАЛИЯ ДА ЗАПОЧНЕ ДА ЗАЛЕСЯВА ВМЕСТО ДА ГОВОРИ ГЛУПОСТИ. АВСТРАЛИЯ Е НЕТЕН ПОЛЗВАТЕЛ НА ГОРИ

2024.05.08 | 08:08

1
Който разбрал ,разбрал ,за бизнес има много желаещи

Добави коментар

Водещи новини