Германия изпраща два военни кораба в Индо-Тихоокеанския регион

  • 07 май 2024 13:40

  • 337
  • 0
Германия изпраща два военни кораба в Индо-Тихоокеанския регион
© pixabay

Германия изпрати два военни кораба в Индо-Тихоокеанския регион, съобщава "Ройтерс".

Страната опитва да засили военното си присъствие в региона на фона на нарастващото напрежение между Китай и Тайван и относно спорното Южнокитайско море.

Тези напрежения оказват натиск върху свободата на корабоплаване и свободното преминаване по търговските пътища, заяви министърът на отбраната Борис Писториус в северната германска военноморска база във Вилхелмсхафен.

Около 40% от външната търговия на Европа преминава през Южнокитайско море.

Прокурор: Германската крайнодясна групировка "Граждани на Райха" е била доста напреднала в създаването на свои военни части

"Да не покаже присъствие в Индо-Тихоокеанския регион в подкрепа на международния ред, основан на правила, не е опция за Германия", подчерта той преди отплаването на корабите. "Присъствието има значение".

Китай има териториални претенции спрямо почти цялото Южнокитайско море въпреки решението на Постоянния арбитражен съд от 2016 г., че Пекин няма правно основание за това.

Отделно, Китай счита и демократично управлявания Тайван за своя територия въпреки острите възражения на Тайпе.

Снабдителният кораб "Франкфурт на Майн" отплава от базата във Вилхелмсхафен, а фрегатата "Баден-Вюртемберг" потегли от испанското пристанище Рота. Корабите ще се срещнат в морето, след което ще поемат към Халифакс в Канада и оттам - към Индо-Тихоокеанския регион.

Корабите ще преминат през Южнокитайско море, но не е ясно дали ще прекосят Тайванския проток, както направиха Съединените щати - ход, който със сигурност би подразнил най-големия търговски партньор на Германия - Китай.

"Тъй като няколко кораба на съюзническия флот преминаха през Тайванския проток, това очевидно е вариант. Но все още не е взето решение", уточни Писториус.

През 2021 г. германски военен кораб отплава в Южнокитайско море за първи път от почти 20 години. Берлин се присъедини към други западни страни в разширяването на военното присъствие в региона заради тревога за териториалните амбиции на Китай.

Последвайте канала на

Калина Христова
337 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини