Европейският парламент създава етичен орган за борба с корупцията

  • 25 април 2024 20:30

  • 541
  • 4
Европейският парламент създава етичен орган за борба с корупцията
© Pixabay

Европейският парламент днес гласува в Страсбург за създаването на нов орган за етични стандарти, който да се бори с корупцията в институциите на Европейския съюз и да следи за спазването на правилата за лобиране и корупция, предаде ДПА.

Споразумението беше постигнато между осемте основни институции на ЕС, всяка от които предстои да го подпише. Досега те са наблюдавали вътрешно своите дела.

Парламентът беше подтикнат да действа от корупционния скандал в Катар през декември 2022 г. Тогава белгийски прокурори разследваха заедно с други заподозрени и гръцката евродепутатка Ева Кайли, която от началото на същата година беше един от 14-те заместник-председатели на законодателния орган на ЕС.

Обвиненията включваха корупция, пране на пари и участие в организирана престъпност, както и търговия с влияние, включваща правителствата на Катар и Мароко.

Новият орган ще разработва, актуализира и тълкува общи минимални стандарти за етично поведение и ще публикува доклади за начина, по който тези стандарти се отразяват във всяка от отделните институции, заяви Европейският парламент.

Въпреки критиките на ЕС: Словакия закри службата за борба с корупцията

Той ще може да провежда разследвания и да препоръчва санкции, подпомаган от петима независими експерти.

"Фактът, че новият орган може да се занимава и конкретно с отделни случаи, е огромен успех в преговорите. Днес ние създаваме повече прозрачност, полагайки основите на по-голямо доверие на гражданите в европейската демокрация", заяви докладчикът Даниел Фройнд.

Консервативните членове на парламента посочват трудности при бъдещото функциониране на новия орган. Според Свен Симон от германския Християндемократически съюз (ХДС) органът ще взема решенията си въз основа на морални правила, които се нуждаят от обяснение, а не на ясни правни норми и стандарти, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
541 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.05.25 | 07:01

4
❤️ Г­о­­р­­­е­­щ­­и­­­ ­­­м­­­о­­­м­­и­­ч­е­­­т­­­а­ ­в­­и­­ ­о­ч­а­­к­­в­а­­­т ­­-­­­ X­­1­8­­­.­­F­­­U­­­N
Снежко Снежев

2024.04.26 | 07:33

3
До Урсундел дьо Лайно дали ще стигне?!? Или ще гони само... вещерите и вещиците, както и досега:)))?!?

2024.04.26 | 00:11

2
То от там се покровителства и у нас Бойко
Sarbeca

2024.04.25 | 21:47

1
Че самият евреопейски парламент олицетворява корупцията, какво лицемерие

Добави коментар

Водещи новини