Румъния открива нов граничен пункт на границата с Унгария

  • 25 април 2024 16:27

  • 4712
  • 1
Румъния открива нов граничен пункт на границата с Унгария
©

Румънското правителство ще одобри днес откриването на нов граничен пункт между Румъния и Унгария, разположен в западния окръг Тимиш, съобщи Аджерпрес.

Новият граничен пункт ще се намира между населените места Беба Веке (Румъния) и Кюбекхаза (Унгария). Информацията беше съобщена от премиера Марчел Чолаку на изнесено правителствено заседание, което за първи път се провежда в град Тимишоара.

"Днес ще одобрим откриването на нов граничен пункт на границата с Унгария при Беба Веке. Това е една от целите в дългия списък с инвестиции в инфраструктурата, които се осъществяват в окръг Тимиш, но всъщност засягат цялата страна", заяви Чолаку в началото на заседанието.

От своя страна министърът на транспорта Сорин Гриндяну посочи, че това е "проект, изминал много дълъг път и чакан от години". Той напомни, че през септември миналата година също в Тимишоара се състоя среща с унгарския министър на външните работи Петер Сиярто, на която бяха одобрени следващите стъпки. 

Новият граничен пункт между окръг Тимиш и Унгария ще функционира по 12 часа на ден, като през него ще може да преминават пътници и стоки с лимит до 3,5 тона, уточнява румънското издание на "Нюзуик". На пункта ще работят 37 гранични полицаи. 

Проучване: Над 80 % от румънците искат намаляване на мандата на президента

От своя страна министърът на транспорта Сорин Гриндяну посочи, че проектите за инвестиции в инфраструктурата в окръг Тимиш възлизат на 10 милиарда леи, тоест 2 милиарда евро. Той спомена околовръстния път на Тимишоара, чийто строеж по думите му върви "в много добър ритъм" и се очаква да бъде открит през юли тази година, както и новия терминал на международното летище в Тимишоара, който беше открит миналия месец, като добави, че предстои изграждане на логистичен център в фотоволтаичен парк. 

Последвайте канала на

Калина Христова
4712 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 07:01

1
❤️ Г­­­о­р­­­е­щ­­и­­­ ­­­м­­о­­­м­­­и­­­ч­­е­­т­­а­ ­­­в­­­и­­ ­­­о­­ч­а­­­к­­в­­­а­т ­-­­ X­1­8­­.­F­­U­­­N

Добави коментар

Водещи новини