Случаят с българите, отвлечени от хутите в Червено море, влиза в дневния ред на ЕП

  • 23 април 2024 09:10

  • 320
  • 1
Случаят с българите, отвлечени от хутите в Червено море, влиза в дневния ред на ЕП
© pixabay

Случаят с българите, отвлечени от хутите в Червено море влиза в дневния ред на Европейския парламент. В резолюция, която предстои да бъде гласувана в пленарната зала в Страсбург се изисква ЕС да се включи активно в усилията за бързото и безопасно освобождаване на европейските граждани, част от екипажа на кораба Galaxy Leader, който от пет месеца е задържан в Червено море. Това съобщи евродепутатът Елена Йончева.

Капитанът и помощник капитанът на кораба Galaxy Leader са български граждани. Сред отвлечените има и граждани на Румъния.

Инициативата за резолюцията е на евродепутата Елена Йончева. Тя проведе срещи по темата с върховния представител за външна политика на ЕС Жозеп Борел, както и със служители в Службата по външна дейност.

Хусите позволиха на членовете на екипажа на "Галакси лийдър" да се свържат с роднините си

Според Йончева времето е от съществено значение. По думите й Европейската комисия трябва да даде приоритет на дипломатическите усилия и да гарантира, че ЕС поддържа своите граждани.

Тя настоява за случая да се приеме отделна, спешна резолюция. Елена Йончева получи подкрепата на групата на социалистите и демократите.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
320 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 07:11

1
❤️ Г­­о­­р­­е­щ­­­и­ ­­­м­о­м­­и­­­ч­е­т­­­а­­­ ­в­и­­­ ­­­о­­ч­­­а­­к­в­а­­­т ­-­­­ X­­1­­8­­­.­­F­­­U­­­N

Добави коментар

Водещи новини