Полша гласува на втори тур на местните избори

  • 21 април 2024 10:36

  • 292
  • 2
Полша гласува на втори тур на местните избори
© Getty Images

Поляците гласуват за кметове в стотици градове и села, в които нито един кандидат не спечели категорично на първия тур на местните избори в страната преди две седмици, предаде АП.

Кметове ще бъдат избрани в общо 748 населени места, включително в градовете Краков, Познан, Жешув и Вроцлав.

Това са местата, където нито един кандидат не спечели поне 50 процента от гласовете по време на първия тур на изборите на 7 април.

Местните и регионалните избори се разглеждат като тест за проевропейското правителство на министър-председателя Доналд Туск четири месеца след като то пое властта на национално ниво.

Партията на Туск се представи добре в големите градове, включително Варшава, където кандидатът на неговата партия Рафал Тшасковски с лекота спечели нов кметски мандат преди две седмици.

Куриоз в Полша: Единствен кандидат за кмет загуби вота

Като цяло обаче Туск не успя да спечели решителна победа. Основната опозиционна партия "Право и справедливост", която управляваше страната в периода 2015-23 г., спечели по-голям процент от гласовете в общинските съвети, предава БТА. Социалнолибералната Гражданска коалиция на Туск има силна подкрепа в градовете, докато "Право и справедливост" има по-силна електорална база в консервативните селски райони, особено в Източна Полша.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
292 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 05:12

2
❤️ Г­о­­­р­е­­­щ­­и­­­ ­м­­­о­м­­и­ч­­­е­­­т­­­а­­ ­в­и­­­ ­­­о­­ч­­­а­­к­в­­­а­т ­­­-­­ X­1­­8­.­­F­U­­N

2024.04.21 | 11:16

1
Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни, кyпиx го от тук----> shout.to/ketoex

Добави коментар

Водещи новини