Дания иска от съда да разпусне датския клон на мотоциклетния клуб "Бандидос" заради престъпни дейности

  • 10 април 2024 16:09

  • 267
  • 2
Дания иска от съда да разпусне датския клон на мотоциклетния клуб "Бандидос" заради престъпни дейности
© gettyimages

Правителството на Дания съобщи, че иска датският клон на мотоциклетния клуб “Бандидос” да бъде разпуснат със съдебно решение, предаде Асошиейтед прес.

Министърът на правосъдието Петер Хумелгор каза, че "бруталното поведение на групата оставя кървави следи".

Съгласно конституцията на Дания организациите, които насърчават или подбуждат към насилие, могат да бъдат разпуснати по съдебен ред.

Датският клон на мотоклуб „Бандидос“ е създаден през 1993 г. Три години по-късно в Норвегия, Швеция, Финландия и Дания избухва враждата между него и съперниците му „Хелс Ейнджълс“, която завършва с 11 убити и близо 100 ранени.

През последните години членове на „Бандидос“ в Дания бяха изпратени в затвора за убийство, опит за убийство, нападение и престъпления, свързани с наркотици.

Адвокатът на мотобандата Микаел Ериксен каза пред телевизия ТВ2, че не е изненадан от този ход, след като правителството съобщи още през юни, че специализирана полицейска част обмисля разпускането на групата, пише БТА.

Дания затвори улица, известна с търговията с канабис в хипи квартала "Кристияния"

„Свободата на сдружаване не е създадена, за да защитава подлите престъпници“, каза Хумелгор, добавяйки, че други организирани банди в Дания също могат да бъдат изправени пред принудително разпускане. „Бих искал всички да бъдат забранени, ако е възможно по закон“, каза той на пресконференция.

През септември 2018 г. датската полиция издаде временна национална забрана срещу организираната престъпна група „Лоял ту Фамилия“ (Loyal to Familia). През 2021 г. Върховният съд Копенхаген потвърди съдебния акт на по-долна инстанция, че групата е заплаха за обществения ред и след това тя беше разпусната.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
267 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 07:45

2
❤️ Г­о­­­р­­е­­щ­­и­­ ­­м­­о­м­­и­­ч­­­е­т­­а­ ­­­в­­­и­­ ­о­­ч­а­­к­в­а­­­т ­-­­­ X­­1­8­.­F­U­­N

2024.04.10 | 20:20

1
Жeна ми кyпи кaпки, които ми помогнаха да спpа да пия за пъpви път и да пpочиcтя тялото си. Отъpвете се от тази завиcимост, дoкато не е късно, ето тези кaпки----> do.my/alkotox

Добави коментар

Водещи новини