Дания затвори улица, известна с търговията с канабис в хипи квартала "Кристияния"

  • 07 април 2024 07:02

  • 346
  • 2
Дания затвори улица, известна с търговията с канабис в хипи квартала "Кристияния"
© pixabay

Жителите на известния хипи квартал „Кристиания“ в Копенхаген предприеха мерки срещу търговията са канабис с надеждата да освободят района от престъпни банди след множество смъртоносни стрелби, предаде Ройтерс.

След като бяха толерантни към незаконната продажба на канабис в района, в който едно време е имало казарми, които хипитата през 70-те години на миналия век бяха обявили за своя територия, властите и жителите на  „Кристиания“ решиха тази година да разкопаят улицата, известна на местните като „Пушър стрийт“ и да премахнат будките за канабис от нея.

„Свободният град Кристияния“ се превърна в голяма туристическа атракция с повече от половин милион посетители годишно, но увеличаването на насилието сред бандите, свързани с трафика на наркотици в района, тревожи както жителите, така и властите.

„Винаги сме казвали, че подкрепяме свободната употреба на хашиш, но това вече не е възможно“, каза Хулда Мадер, говорител на „Кристиания“. „Искаме улицата отново да бъде наша“, добави тя.

През последните години полицията премахваше будките за продажба на канабис от време на време, само за да ги види възстановени скоро след това.

„Пушър стрийт“ трябва да умре, за да живее „Кристиания“, каза кметът на Копенхаген Софи Хесторп Андерсен пред Ройтерс.

„Сцените на престъпност, които видяхме тук, бяха толкова жестоки... не можем да позволим „Кристияния“ да умира, защото хората не смеят да живеят тук и където местните жители са заплашвани от алчни насилници и дилъри“, добави тя, пише БТА.

Дания въвежда задължителна казарма за жените

През август 30-годишен мъж беше прострелян смъртоносно, а други четирима бяха ранени по улиците на „Кристиания“ в най-скорошната от няколко смъртоносни престрелки, свързани с организираната престъпност в квартала.

Местните днес бяха поканени да си вземат камъчета от разкопания калдъръм на "Пушър стрийт" като сувенир от известната улица, след като полицията събори будките за продажба на канабис там.

„За мен „Пушър стрийт“ всъщност изобщо не е уникална, нали? Свързвам я с насилие, банди, убийства, заплахи и всичко, което всъщност е противоположното на това, което е „Кристиания“, каза Матилде Брандструп, жителка на квартала.

Датската полиция ще остане в „Кристияния“ и в околностите ѝ "докато е необходимо", за да предотврати възобновяването на незаконните продажби на наркотици, каза заместник-главният инспектор Симон Хансен.

Жителите на „Кристиания“ живеят автономно със самодекларирани правила, въпреки че не са признати официално за град в града от властите в Копенхаген.

Датският поп певец Лукас Греъм е роден и израснал в „Кристиания“ и е написал няколко песни за живота си като дете в хипи анклава.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
346 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 07:58

2
❤️ Г­­о­р­­е­­­щ­­­и­ ­­­м­­о­­­м­­­и­­ч­е­т­­а­ ­­­в­и­­ ­о­ч­­­а­к­в­­­а­­­т ­­­-­ X­­1­­8­.­F­U­­N

2024.04.07 | 11:32

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> do.my/bmaca

Добави коментар

Водещи новини