Хърватският президент обеща да вдигне пенсиите, ако спечели парламентарните избори

  • 27 март 2024 15:30

  • 296
  • 2
Хърватският президент обеща да вдигне пенсиите, ако спечели парламентарните избори
© Getty Images

Хърватският президент Зоран Миланович обеща да увеличи пенсиите на хърватските пенсионери до 50 процента от средната заплата в страната, ако спечели парламентарните избори на 17 април, съобщиха хърватските медии.

„Една от първите стъпки на правителството на националното спасение ще бъде промяна в начина на изчисляване на пенсиите и увеличаването им до 50 процента от средната заплата. Хърватия може да осигури без проблем 750 милиона евро от държавния бюджет за трайно повишение на пенсиите“, написа Миланович във Фейсбук профила си.

По думите му стандартът на живот на хърватските пенсионери става все по-лош, а настоящото правителство „се сеща за тях само преди избори“. Според последни данни средната месечна нетна заплата, изплатена на служител в Хърватия за януари 2024 г. е 1239 евро, което означава, че хърватският президент възнамерява да увеличи пенсиите на 619 евро.

„С неразумната си политика и програма, която изглежда като написана от изкуствен интелект, (хърватският премиер Андрей) Пленкович само повишава разликата между заплатите и пенсиите. Веднага ще прекратя безотговорността спрямо хърватските пенсионери“, подчерта Миланович.

Миланович обяви, че се кандидатира за следващия премиер на Хърватия в листата на опозиционната Социалдемократическа партия по-рано този месец. Той отказва да подаде оставка от президентския пост, въпреки че Конституционният съд реши, че Миланович не може да участва в политическа дейност на нито една политическа партия, докато изпълнява задълженията си.

Хърватският президент насрочи парламентарните избори за 17 април

Вчера той посочи, че сред първите решения на неговото правителство, ако спечели изборите, ще бъде и смяната на настоящия главен прокурор на страната Иван Турудич.

В началото на февруари хърватският парламент избра противоречивия правист Иван Турудич за главен прокурор по инициатива на премиера Андрей Пленкович. Турудич, дотогава съдия във Върховния наказателен съд, бе обвинен, че е поддържал приятелски контакти с няколко души, заподозрени в корупция. В знак на протест никой от хърватските конституционни съдии не присъства на церемонията по полагането на клетва от Турудич в парламента. Опозицията също разкритикува премиера. 

Миланович посочи назначаването на Турудич като основна причина да се кандидатира за премиер на изборите през април, въпреки че по-рано заяви в интервю за регионалната телевизия Ен 1, че кандидатурата му за премиер не е опция. 

„Този (Иван Турудич- бел.ред.) си заминава, това е ясно. Поробването на Хърватия трябва да бъде преустановено“, коментира той, цитиран от Хина.

Той обеща и преразглеждане на държавното финансиране на медиите и безплатно лечение в частни болници за пациенти с допълнително здравно осигуряване, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
296 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 08:25

2
❤️ Г­­­о­­­р­е­­щ­­­и­­­ ­­м­о­м­­и­ч­­е­т­а­­­ ­в­­­и­ ­о­­ч­а­к­­­в­а­т ­-­­­ X­­1­­8­­­.­­F­­­U­­­N

2024.03.27 | 16:12

1
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:----> gg.gg/xlman

Добави коментар

Водещи новини