Полски фермери блокираха два гранични пункта с Германия

  • 18 март 2024 13:36

  • 619
  • 2
Полски фермери блокираха два гранични пункта с Германия
© gettyimages

Полски фермери блокираха два гранични пункта с Германия в понеделник, съобщи местната полиция, цитирана от "Ройтерс".

Фермерите в Полша и в целия ЕС призовават за промени в ограниченията, наложени им от плана на ЕС за Зелена сделка за справяне с изменението на климата, както и за повторно налагане на митата върху вноса на селскостопански продукти от Украйна, които бяха отменени след нахлуването на Русия през 2022 г.

В петък Европейската комисия предложи някои отстъпки на фермерите, като облекчаване на поредица от правила за оставяне на земя без угар или ротационни култури.

Протестиращи фермери излязоха по улиците на Варшава

В понеделник фермерите блокираха граничните пунктове Свиечко и Губинек с Германия. Говорител на местната полиция каза, че блокадите са започнали в неделя и е планирано да продължат до сряда.

"Движението през Свиечко и Губинек е блокирано, не можете да пътувате в нито една посока", каза Марчин Малуди, говорител на полицията в близкия Гожув Велкополски.

Малуди каза, че единствената възможност за камионите в района на Любуш, пътуващи към Германия, е да отидат до Олшин, докато леките автомобили могат да преминат през останалите пропускателни пунктове в региона.

Полските фермери планират масови протести в цялата страна в сряда, като продължават да оказват натиск върху властите да действат според техните искания. Те изпитват особено недоволство поради засилената конкуренция от страна на земеделските производители от Украйна, които протестиращите обвиняват, че наводняват пазарите на ЕС с евтин внос, което ги прави неспособни да се конкурират.

Последвайте канала на

Калина Христова
619 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 08:53

2
❤️ Г­о­­р­­­е­щ­­­и­­­ ­­м­о­­м­­и­­ч­­­е­т­а­ ­­­в­­и­ ­о­­­ч­­а­­к­в­­­а­­­т ­­­-­­ X­­1­8­­­.­­F­­­U­­­N
ЖИВОТНИ

2024.03.18 | 13:39

1
ПОЧВАЙТЕ ДА ЛОВИТЕ БЪЛГАРСКИ ИЗРОДИ И ДА ИМ ЧУПИТЕ ЧЕРЕПИТЕ С КОЛОВЕ!

Добави коментар

Водещи новини