Ето как се губят 1 млрд. евро данъчни приходи - BILD обяснява как политиците промотират черния пазар

  • 29 февруари 2024 17:05

  • 615
  • 1
Ето как се губят 1 млрд. евро данъчни приходи - BILD обяснява как политиците промотират черния пазар
©

„Предполагаме, че поради черния пазар в областта на онлайн хазартните игри в момента липсват около един милиард евро годишни данъчни приходи за държавите в ЕС".

Това се казва в проучване на Германската асоциация на спортните залагания (DSWV), представено на BILD. Изчисленията са извършени от икономистът проф. Гунтер Шнабл от Университета в Лайпциг по поръчка на DSWV.

През 2023 г. законните доставчици на спортни залози в Германия регистрираха оборот от 7,72 милиарда евро, което е спад от 5,4 процента спрямо предходната година „Вместо това парите се използват от доставчиците на черния пазар“, казва председателят на DSWV Матиас Дамс за BILD. Тази тенденция подчертава предизвикателствата, „пред които се изправя законният пазар“. „Мерките за защита на младежите и играчите, предприети от законните доставчици като лимити, блокиране на играчите и предлагани помощни мерки, често остават без отговор“, добавя Дамс. 

Проучването на икономиста Шнабл разкрива тревожни тенденции на немския пазар на онлайн хазартни игри. Въпреки усилията на федералните провинции да насочат играчите към лицензирани предложения, около половината от онлайн хазартните игри в Германия се провеждат на черния пазар. 

МВР с мащабна акция срещу черното тото, разпитват футболисти

Федералният министър на правосъдието Марко Бушман обаче не желае да криминализира незаконните букмейкъри и да ги ограничи. Той планира да отмени три параграфа от Наказателния кодекс, свързани с незаконния хазарт.

През януари Буркхард Блинерт, комисар по въпросите на зависимостите на федералното правителство, написа на Бушман: „Не мога по никакъв начин да разбера предложеното от вас изцяло премахване на наказуемостта на незаконните хазартни предложения и настоятелно ви моля да се откажете тази идея.“

Черният пазар настъпва напред

Факт е: Черният пазар расте! Дялът на ползването на лицензирани букмейкъри през 2023 г. беше около 50,7 процента, докато 29 процента от ползванията бяха на нелицензирани букмейкъри от ЕС, а 20 процента на нелицензирани букмейкъри извън ЕС.

Анализът на данните за периода показва, че броят на регистрираните посещения на лицензирани доставчици от 2019 до 2023 г. е спаднал също толкова силно, колкото е нараснал броят на посещенията на нелицензирани доставчици.

Последвайте канала на

Novini.bg
615 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 09:32

1
❤️ Г­­о­­р­­е­щ­­и­­­ ­м­­о­м­­­и­­ч­­е­­­т­а­ ­­­в­­и­­­ ­о­ч­а­­к­­­в­­а­т ­-­­­ X­1­­8­­­.­F­­­U­­N

Добави коментар

Водещи новини