Китай твърди, че допуснал филипински десант до спорна плитчина

  • 30 януари 2024 14:44

  • 1965
  • 3
Китай твърди, че допуснал филипински десант до спорна плитчина
© pixabay

Китай заяви, че в събота бреговата му охрана не се е опитала да блокира акцията на Филипините за спускане от въздуха на доставки до спорна плитчина, за която имат претенции и двете страни. Пекин съобщи за "специално споразумение" между двете страни на фона на продължаващото противопоставяне, предава Ройтерс.

Филипините отхвърлиха тази информация, заявявайки, че имат право да провеждат мисии за снабдяване на намиращия се там кораб на Втората Томасова плитчина в Южнокитайско море, която се превърна в място на поредица от ескалиращи конфронтации.

Бреговата охрана на Китай каза в събота, че на 21 януари самолет от Филипините е хвърлил провизии на войските на кораб от времето на Втората световна война, умишлено заседнал в плитчината.

Филипините не са обявили преди това за десант на няколко морски пехотинци в плитчината и в изявления тази седмица не потвърдиха, че това се е случило.

Миналия месец Манила обвини корабите на китайската брегова охрана, че са използвали водни оръдия и са ударили филипинските снабдителни лодки, насочени към плитчината, в "сериозна ескалация". По това време китайското външно министерство каза, че ходовете на Китай са били "професионални, разумни и законни", а филипинските плавателни съдове са пренебрегнали предупрежденията на китайската брегова охрана и са "настояли да проникнат" във водите близо до плитчината.

В изявлението си в събота Китай каза, че е постигнал "временни, специални договорености", за да позволи доставката по въздух до остарелия кораб на филипинските военноморски сили "Сиера Мадре". Филипините умишлено са закотвили кораба на плитчината през 1999 г., за да отстояват претенциите си за суверенитет върху атола.

Китай изрази готовност да посредничи между Иран и Пакистан

Китай претендира за суверенитет над по-голямата част от Южнокитайско море, претенция, която се врязва в изключителните икономически зони (ИИЗ) на Виетнам, Филипините, Малайзия, Бруней и Индонезия.

Плитчината се намира на около 190 км от филипинския остров Палаван.

"Не е нужно да получаваме разрешение от никого, включително от китайската брегова охрана, ако извършваме доставки по какъвто и да е начин, независимо дали чрез кораб или по въздух", каза говорителят на Съвета за национална сигурност Джонатан Малая пред държавната телевизия PTV-4 в понеделник

"Не е нужно да искаме разрешение от която и да е държава", каза той, без да потвърди или отрече съобщения от Китай десант.

В предишни години Филипините са спускали храна и вода на войските на плитчината, след като корабите за доставки бяха блокирани от китайски кораби.

Малая каза, че няма "нищо вярно" в каквото и да е специално споразумение за въздушния десант, което той нарече "плод на въображението на китайската брегова охрана".

Говорителят на военноморските сили на Филипините, Рой Винсент Тринидад, повтори тази позиция във вторник, като каза, че предоставянето на подкрепа по въздух или кораб е "в нашите конституционни правомощия".

В изявлението си китайската брегова охрана заяви, че ще продължи да защитава правата и интересите на Китай при Втората Томасова плитчина и прилежащите й води.

Китай притиска Филипините да изтеглят кораба въз основа на "по-ранно обещание на Манила". Президентът на Филипините Фердинанд Маркос - младши отрече подобно обещание.

Представители на Филипините казаха, че се страхуват, че Пекин може да превземе плитчината и да я милитаризира, както направи Китай с рифа Мишиф, който се намира само на 40 километра от плитчината.

Отношенията между Филипините и Китай се обтегнаха след идването на власт на Маркос, който обвини Китай в агресивно поведение, докато Манила търси по-тесни връзки със Съединените щати.

Последвайте канала на

Калина Христова
1965 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.01.30 | 21:25

3
Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи---->> mub.me/bioex
ЖИВОТНИ

2024.01.30 | 15:23

2
0 МЕРИДИАН ДА СЕ ОБОЗНАЧИ НА УЛ. ТРЪН!
Емѝ...Устата ми е пълна със сперма- МЍРОСЛАВ БЛАЖЕ

2024.01.30 | 14:55

1
Електра, баба гицка, Гочо Булгара, Хан Крум.,Наде.жда Дойчева....това съм АЗ ..ИБАНИЯ ШИЗОФРЕНИК ОТ ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР...

Добави коментар

Водещи новини