Над 90 процента от румънците смятат протестите на местните фермери и превозвачи за основателни

  • 29 януари 2024 12:51

  • 617
  • 0
Над 90 процента от румънците смятат протестите на местните фермери и превозвачи за основателни
© GettyImiges

Над 90 процента от румънците (93,6%) смятат за основателни протестите на местните фермери и превозвачи. Това показват данните от ново проучване на социологическата агенция ИНСКОП (INSCOP), поръчано от Нюз.ро (News.ro) и изпратено и до редакцията на БТА. 

65,5 процента от анкетираните имат отрицателно отношение към опита на представители на някои политически партии да участват в демонстрациите. “Те смятат, че въпросните политици не се интересуват от намирането на решения, а следват само електоралните си интереси“, отбелязва директорът на ИНСКОП Ремус Щефуряк.

Проучването изследва и отношението и нагласите на румънците към икономическото развитие на страната, както и очакванията за стандарта им на живот. Според данните над две трети смятат, че в Румъния нещата вървят в грешна посока, над 40 процента са на мнение, че икономиката на страната ще има отрицателно развитие и над половината казват, че през 2024 г. ще имат по-нисък стандарт на живот, отколкото през 2023 г. 24,8 процента вярват, че нещата в Румъния вървят в добра посока, докато 69,7 на сто са песимисти за бъдещето на страната.

Най-големи оптимисти са гласоподавателите на Социалдемократическата, Национално-либералната партия и Алианс на обединената десница, както и хората с много високи доходи. На другия полюс са симпатизантите на националистическата партия „Алианс за единство на румънците” и хората с ниски доходи.

Близо 20 процента от анкетираните вярват в положително развитие на икономиката през следващия период, като процентът нараства спрямо септември 2023 г., когато е бил 15,6 на сто. Почти 44 процента (43,9%) очакват негативно развитие на икономиката в следващия период, като данните от предишното проучване през септември м.г. са сходни (43,6%). Според 31,8 процента икономиката ще стагнира (данните от анкетата през септември 2023 г. са сходни). 

Франция настоява за спешни промени в законодателството на ЕС, за да потуши протестите на фермерите

Резултатите показват още, че най-големи оптимисти за икономиката на Румъния са гласоподавателите на СДП, хората с основно образование и тези с високи доходи. Най-големи песимисти по този въпрос са избирателите на националистическата партия „Алианс за единство на румънците” и хората, които имат профили в социални мрежи като Инстаграм и ТикТок. Най-висок процент на анкетираните, които вярват, че румънската икономика ще стагнира през следващия период, е регистриран сред избирателите на Алианса на обединената десница, хората с висше образование и тези с много високи доходи. 

37,4 процента от запитаните смятат, че стандартът им на живот тази година ще бъде по-добър от миналата година, 56 на сто са на обратното мнение, 6,7 процента не знаят или не отговарят. Младите хора и тези с много високи доходи са най-оптимистично настроените, докато избирателите на националистическата партия „Алианс за единство на румънците” и хората с много ниски доходи имат най-песимистични очаквания. 

Проучването на  ИНСКОП (INSCOP) е осъществено в периода 16-24 януари чрез телефонни интервюта. Участвали са 1100 души от различни социално-демографски категории на възраст над 18 години. Максимално допустимата грешка на данните е ± 3 процента. 

Последвайте канала на

Калина Христова
617 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини