Франция настоява за спешни промени в законодателството на ЕС, за да потуши протестите на фермерите

  • 29 януари 2024 12:50

  • 826
  • 3
Франция настоява за спешни промени в законодателството на ЕС, за да потуши протестите на фермерите
© Getty Images

Франция иска тази седмица да бъде взето решение за промяна на екологичните регулации на ЕС за земеделските площи, които не трябва да се обработват според новите правила за биоразнообразие, за да подпомогне местните фермери. Това заяви министърът на земеделието Марк Фесно, цитиран от Ройтерс.

Френското правителство се опитва да се справи с националните протести на фермерите, които искат по-добро заплащане и условия на живот.

Белгийските фермери също започнаха да протестират днес, като редица земеделци в Европа се оплакват, че ЕС не прави достатъчно, за да им помогне на фона на международната конкуренция и глобализацията. 

"През идните 48 часа ще има определени мерки, които ще поставим на масата", заяви пред телевизия "Франс 2" Фесно.

Европейският парламент гласува миналата година след оспорвани дебати закон за възстановяване на деградиралите природни екосистеми 

Законодателството ще изисква страните да въведат мерки за възстановяване на природата върху една пета от земята и морето до 2030 година. Целта е да се преобърне тенденцията с намаляването на европейските природни хабитати – 81 на сто, от които са в лошо състояние. 

Много фермери обаче се оплакаха, че това може да навреди на бизнеса им. 

Френски фермери планират да блокират Париж въпреки отстъпките на правителството

Около 10 страни напразно поискаха удължаване на дерогацията, предоставена от Брюксел през 2023 година заради конфликта в Украйна.

Миналата седмица България отново настоя за това, а Фесно обяви, че ще постави на европейско равнище определен брой теми, включително за необработените земи, предаде Франс прес.

Междувременно гневни френски фермери решиха да блокират ключови артерии, водещи към Париж и други големи градове, а правителството мобилизира 15 000 служители на реда.

От 14:00 часа (15:00 часа българско време) синдикатите Националната федерация на земеделските съюзи (FNSEA) и "Младите земеделци" от парижкия регион и Северна Франция "започват обсада на френската столица за неопределен период от време", информира АФП.

Правителството обяви, че 15 000 служители на реда ще бъдат мобилизирани днес, за да попречат на тракторите да влязат в Париж и големите градове.

Френският премиер Габриел Атал обяви в петък спешни мерки, сред които отказ от плановете за вдигне акциза и други такси върху дизеловото гориво, използвано в земеделието, по-високи компенсации за животновъди, чиито добитък е бил засегнат от епизоотична хеморагична болест. Той обеща да "постави селското стопанство над всичко", отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
826 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Снежко Снежев

2024.01.29 | 13:22

3
... що ли не протестираха тези така и наравно с онези, които преди месеци се бориха срещу пенсионната рИформа на Макаронения бабоеб:)))?!?
Снежко Снежев

2024.01.29 | 13:20

2
Де спаха досега тези михлюзи, га замезваха поголовно?!? Като видяха, че евроГейските лешпери в Брюксел и Страсбург подаряват повечето милиарди на УСрайна и се размърдаха:)))!
фак

2024.01.29 | 13:18

1
фак ес

Добави коментар

Водещи новини