Бивш премиер на босненската мюсюлманско-хърватска федерация отива в затвора за злоупотреби по време на пандемията

  • 29 януари 2024 11:34

  • 610
  • 1
Бивш премиер на босненската мюсюлманско-хърватска федерация отива в затвора за злоупотреби по време на пандемията
© Gettyimages

Държавният съд на Босна и Херцеговина потвърди присъдата, с която бившият министър-председател на Федерация Босна и Херцеговина (мюсюлманско-хърватската федерация) Фадил Новалич и още две лица бяха признати за виновни за злоупотреби в закупуване на респиратори по време на пандемията от коронавирус и бяха осъдени на по няколко години затвор, съобщава вестник "Дневни аваз". Информацията бе потвърдена от Новалич пред медиите в Сараево.

Скандалът е свързан със закупуването на 100 некачествени респиратора китайско производство за сумата от 10,5 милиона конвертируеми марки (близо 6 млн. евро).

"Вярно е, че не сме получили официално копие от присъдата, но ме уведомиха, че присъдата е потвърдена. Сега ще последва изпълнението на присъдата. Да, отивам в затвора", каза Новалич.

Според присъдата, която вече е влязла в сила, Новалич е осъден на четири години затвор, бившият директор на Администрацията за гражданска защита на Федерация Босна и Херцеговина Фахрудин Солак е осъден на шест години затвор, а Фикрет Ходжич, собственикът на фирмата "Сребрена малина", чрез която са закупени спорните респиратори, получава пет години затвор. Освен това компанията му ще трябва да върне около 360 000 евро незаконни печалби във федералния бюджет и да плати още 100 000 евро глоби, пише БТА.

Конституционните съдии в Перу спорят за евентуалното освобождаване на бивш президент на страната

Новалич е осъден за злоупотреба със стужебно положение, докато Солак също е осъден за фалшифициране и унищожаване на официални документи.

Фадил Новалич беше начело на федералното правителство в продължение на осем години, до началото на 2023 г. От тогава той е депутат от Партията на демократичното действие в Камарата на представителите на парламента на Федерация Босна и Херцеговина, съобщават медиите в Сараево.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
610 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.29 | 12:11

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини